Dozvuky včerejší „uličky hanby“ před Alexandrovci: Jestli se mě to prase Peszynski pokusí obtěžovat, dostane pár facek!

21.05.2017 15:02

Sociolog Petr Hampl se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke včerejšímu dusnu před koncertem Alexandrovců, kde musela dokonce zasahovat policie. Svůj vzkaz zaslal i občanskému aktivistovi Tomáši Peszynskému.

Dozvuky včerejší „uličky hanby“ před Alexandrovci: Jestli se mě to prase Peszynski pokusí obtěžovat, dostane pár facek!
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

„Ať přijdou sluníčkoví aktivisté s jakoukoliv blbostí, můžete se spolehnout, že do dvou let na to půjdou státní peníze (a bude je při tom doprovázet Krnáčová) a do dalších dvou let to bude oficiální státní politikou podepřenou celým mocenským aparátem,“ rýpl si do aktivistů Hampl. 

„Jestliže ti blbečkové dnes obtěžují lidi s jiným hudebním vkusem (v případě Alexandrovců s výrazně lepším hudebním vkusem), není to jenom legrace. Jde o svobodu poslouchat, co se nám líbí. Za sebe tedy slibuju, že jestli se mě to prase Peszynský pokusí obtěžovat na nějaké kulturní akci, dostane pár facek. Co se týče ostatních, rozhodně nevybízím k násilí, ale důkladné a srozumitelné poučení o slušném chování by určitě nebylo od věci,“ zmínil sociolog. 

Dusno před koncertem Alexandrovců

Aktivisté stojící před Tipsport arenou v Praze 7 se včera vskutku postarali o rozruch. Před představením ruského armádního sboru Alexandrovci proti sobě totiž stála skupinka prorusky naladěných dvaceti lidí a zhruba stejně početná skupina odpůrců. 

Kritici armádního souboru Alexandrovci vyčítali Rusku třeba obsazení ukrajinského Krymu. Odpůrci Alexandrovců měli s sebou např. ukrajinskou vlajku. Byli mezi nimi nizozemský aktivista Otakar van Gemund, zmiňovaný Tomáš Peszynski či Anton Litvin. A právě protiruští aktivisté připravili divákům „uličku hanby“. 

Aktivisté začali návštěvníkům koncertu vysvětlovat, proč není dobré jít si poslechnout koncert „okupantů“. Postarší občané, kteří na výstaviště přicházeli, však neměli pro argumenty aktivistů přílišné pochopení.

Zasahovala policie

Před koncertem došlo k několika roztržkám. Při jedné z nich se Otakar van Gemund postavil do cesty postarší dámě a nechtěl ji pustit dál. Držel přitom vlajku Evropské unie. Okolo stojící lidé se na aktivistu obořili, aby jim dal pokoj a nechal je užít si kulturní zážitek. Podobná situace se několikrát opakovala. K hale se blížili diváci a Gemund jim vstoupil do cesty. Mnozí z diváků si to nechtěli nechat líbit, až nakonec musela zasahovat policie dohlížející na oba tábory demonstrantů.

Několik strážců zákona, kteří na „uličku hanby“ dohlíželi, přistoupilo k odpůrcům Alexandrovců a žádali je, aby se zklidnili a nechali diváky vejít do arény. Jinak by se někteří postarší spoluobčané dostali na koncert jen s obtížemi.

Zmrdi, táhněte zpátky na Ukrajinu

Vedle toho protiruští aktivisté zpívali píseň recesisty Quida MC Ruský šváb a dávali i jinak najevo, co si o Alexandrovcích myslí. Mávali ukrajinskou vlajkou a lidem přicházejícím na koncert v žertu slibovali, že prvních dvě stě diváků dostane ruské občanství. Divákům přicházejícím na koncert také rozdávali letáky. Ty byly vytištěny na velmi kvalitním křídovém papíře. Na jedné straně jsou diváci vítáni na koncertu Alexandrovců jako na velké kulturní akci. Jenže druhé straně dominuje nápis „Hudba jako zbraň“. A následuje výčet špatností, na kterých se údajně Alexandrovci podíleli jako armádní těleso. Vévodí jim schvalování okupace Krymu a autoritářské politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Aktivisté však účastníky koncertu upozorňují také na to, že ruská armáda útočí na civilisty v Sýrii.

Pasivní ale nezůstal ani tábor proruských aktivistů. Ti se honosili svatojiřskými stuhami a pokřikovali na kritiky Ruska: „Zmrdi, koukejte běžet zpátky na Ukrajinu!“ Podobných slovních útoků se odehrálo více. Proruský tábor se opakovaně zastal postarších diváků přicházejících na odpolední koncert. Oba tábory se vzájemně natáčely na mobilní telefony a fotografovaly se.

Celý příspěvek Petra Hampla

Ať přijdou sluníčkoví aktivisté s jakoukoliv blbostí, můžete se spolehnout, že do dvou let na to půjdou státní peníze (a bude je při tom doprovázet Krnáčová) a do dalších dvou let to bude oficiální státní politikou podepřenou celým mocenským aparátem. 

Jestliže ti blbečkové dnes obtěžují lidi s jiným hudebním vkusem (v případě Alexandrovců s výrazně lepším hudebním vkusem), není to jenom legrace. Jde o svobodu poslouchat, co se nám líbí.
Za sebe tedy slibuju, že jestli se mě to prase Peszynský pokusí obtěžovat na nějaké kulturní akci, dostane pár facek. Co se týče ostatních, rozhodně nevybízím k násilí, ale důkladné a srozumitelné poučení o slušném chování by určitě nebylo od věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…