Drábek nesmí uzavřít smlouvu s IBM. Rozhodl o tom antimonopolní úřad

29.06.2012 20:16

Ministerstvo práce a sociálních věcí nemůže zatím uzavřít s firmou IBM smlouvu na pronájem systému, který má zabránit chybám a podvodům při vyplácení sociálních dávek. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil s ministerstvem správní řízení a vydal předběžné opatření.

Drábek nesmí uzavřít smlouvu s IBM. Rozhodl o tom antimonopolní úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Na postup ministerstva si stěžovala česká pobočka velké softwarové společnosti SAS Institute ČR. Podle informací z médií si ministerstvo plánuje systém pronajmout od IBM a ušetřit tak až pět miliard korun ročně. Podle Hospodářských novin bude program kromě žadatelů o dávky kontrolovat také úřady a posudkové lékaře, propojí a vyhodnotí informace ze všech dostupných databází. Může tak ohodnotit například ordinace, kde je vysoký nebo naopak příliš nízký počet prohlídek.

Podle médií ministerstvo nevypsalo klasické výběrové řízení, IBM ale za kontrolu dávek nedostane nic, dokud systém nezačne přinášet úspory. Vláda už projekt schválila, připravovány jsou potřebné smlouvy, uvedly v květnu HN.

SAS Institute ČR kritizuje výběrové řízení

"Vzhledem k finančnímu objemu celé zakázky neexistuje objektivní důvod pro upřednostnění jednoho dodavatele bez výběrového řízení," zdůraznil v květnu Štěpán Dlouhý, který mediálně zastupuje SAS Institute ČR. Podobný systém prý dokáže na českém trhu dodat více firem.
Ministerstvo údajně podle svých dřívějších vyjádření využilo "jednací řízení bez uveřejnění", což umožňuje zákon o veřejných zakázkách, aby naplnilo zákonné předpoklady pro oslovení právě jednoho dodavatele.

Ministerstvo bylo za nevypsání tendru už jednou kritizováno. Na nový systém vyplácení dávek totiž nevypsalo výběrové řízení a připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou má Česko od roku 2008. Drábkův úřad postup hájí a tvrdí, že na informatice změnou dodavatelů výrazně ušetří. Antimonopolní úřad se případem také zabývá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…