Drábek obhajoval bojkot vládních jednání: Stop extrémistům

24.08.2011 20:25

Vláda schválila návrh daňové reformy v nepřítomnosti několika svých klíčových členů. Ministři za TOP 09 se totiž rozhodli vládní jednání bojkotovat, dokud ministr školství Josef Dobeš neodvolá šéfa svého personálního oddělení Ladislava Bátoru. Podle slov Jaroslava Drábka (TOP 09), který vede resort práce a sociálních věcí, je bojkot poslední možností jak ukázat, že jeho strana nesouhlasí s působením extremistů ve státní správě.

Drábek obhajoval bojkot vládních jednání: Stop extrémistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

„My musíme jasně ukázat, že za zaměstnávání takových lidí neneseme zodpovědnost," vysvětloval Drábek. Ministr následně označil Bátoru za člověka, jehož názory jsou neslučitelné s funkcí vysokého úředníka v demokratickém státě. Drábek situaci přirovnal k politickému vývoji ve 30. letech minulého století. I tenkrát totiž v krizi posilovaly extremistické názory.

„Nesouhlasíme s nastavenou laťkou tolerance, tak tu situaci musíme vyřešit," zdůraznil ministr v ČT. Hlavní odpovědnost za Bátoru přitom podle něj nese jeho šéf Josef Dobeš. Ten však tlaku topkařů zatím odmítá ustoupit.

Kauza Bátora od A do Z ZDE

I přes nepřítomnost na jednání si Drábek reformu chválí

Drábek zároveň zdůraznil, že ministři jeho strany svou nepřítomností neporušili vládní řád. Podle něj totiž byli řádně omluveni a na jednání místo sebe vyslali náměstky.

S podobou schválené daňové reformy je Drábek spokojený. „Návrh daňové reformy byl schválen skoro tak, jak byl předložen, úpravy jsou většinou k lepšímu. Já ten návrh podporuji," uvedl. Obhajoval i nepopulární zrušení stravenek. Ty podle něj byly nesystémové a nespravedlivě nastavené, neboť je mohli dostat jenom někteří zaměstnanci v rámci benefitů.

SLEDUJEME TÉMA Stravenky
SLEDUJEME TÉMA Daňová reforma

Důchodové bankomaty přijdou v rámci modernizace důchodového systému

„My v tuto chvíli vyplácíme sociální dávky i důchody pomocí zastaralých technologií," odůvodňoval Drábek návrh zavedení takzvaných důchodových bankomatů. Zavedení takových opatření přitom odsoudil i ministerský předseda Petr Nečas.

V debatě nad modernizací distribuce důchodů a sociálních dávek je však podle Drábka nutné pokračovat. Nový systém by důchodcům měl umožnit například rychlejší změnu důchodového účtu. „V každém případě je cílem zlevnit administrativu a zvýšit komfort," dodal Drábek.

Čtěte také:
Vláda bez ministrů z TOP 09: Daňová reforma má i tak zelenou 
Senioři, pokud chcete důchod, běžte k bankomatu. Váš ministr Drábek 
Kníže je orel a Bátora moucha se slovním průjmem, hřímají topkaři 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…