Drábkovy „nucené práce“ jsou ponižující a neúčinné, píše Vaše Věc

29.07.2012 22:00

Veřejně prospěšné práce Jaromíra Drábka, které měly za cíl zvýšit snahu najít si práci u dlouhodobě nezaměstnaných, nejsou úspěšné. Píše to internetový server VašeVěc.cz, podle něhož ministerstvo práce a sociálních celý projekt nadsadilo.

Drábkovy „nucené práce“ jsou ponižující a neúčinné, píše Vaše Věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr Jaromír Drábek na počátku roku plánoval, že úřady práce pošlou na veřejně prospěšné práce 50 tisíc dlouhodobě nezaměstnaných. Tím budou motivovat jejich snahu najít si zaměstnání. Pokud dotyčný neodpracuje aspoň dvacet hodin týdně nehonorované práce, nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti a dávku v hmotné nouzi.

Podle historika Petra Duchoslava ale ministr svá očekávání výrazně nadsadil. „Ministr Drábek argumentuje tím, že každý člověk, který se ,,dostatečně" snaží, si práci zhruba do dvou měsíců najde, jinak je to jeho vlastní neschopnost. Přehlíží ovšem skutečnou situaci na trhu práce, to znamená, že existuje již dlouhou dobu zásadní disproporce mezi celkovým počtem nezaměstnaných a počtem nabízených pracovních míst,“ píše na serveru, kam přispívá i Jiří Paroubek.

Vláda Petra Nečase podle něj tento problém vůbec neřeší a rezignuje na aktivní politiku nezaměstnanosti. Podle něj se pak situace s nezaměstnaností nevyřeší.

Navíc dokládá, že mnoho lidí se stejně snaží veřejně prospěšným pracím vyhnout. „Například zdravotními omluvenkami. Podle statistiky Úřadu práce ČR K 30. 6. nenastoupilo k vykonání veřejně prospěšné činnosti celkem 7 262 z 37 768 vybraných na tuto práci, tedy zhruba každý pátý,“ vypočítává Duchoslav.

„Tito lidé chtějí pracovat, nicméně jednak chtějí za vykonanou práci spravedlivou odměnu, jednak (ti s vyšším vzděláním) chtějí v rámci tohoto institutu kvalifikovanější uplatnění,“ zastává se jich. Jedná se totiž často o zametání chodníků či práci v prádelnách.

„Drábek se ve své pravicové předpojatosti stále domnívá, že lidé odmítající konat ‚nucené práce‘ jsou ‚nemakačenkové‘, skutečnost je ovšem jiná. Pro mnoho nezaměstnaných je veřejná služba v Drábkově pojetí ponižujícím institutem,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…