Drábová podle vnitra nemá být zastupitelkou, hnutí STAN chce soud

07.03.2017 11:51

Středočeský kraj dostal dopis od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), podle nějž je funkce Dany Drábové v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) neslučitelná s mandátem krajské zastupitelky. Krajské zastupitelstvo by mělo podle vnitra vyslovit zánik mandátu Drábové. Zastupitelé ale dnes záležitost nezařadili na program jednání. Hnutí STAN, za něž byla Drábová zvolena, poukazuje na nesoulad v právních normách a chce, aby o věci rozhodl soud.

Drábová podle vnitra nemá být zastupitelkou, hnutí STAN chce soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Hejtmančin náměstek Vít Rakušan (STAN) doporučil věc nezařazovat na program jednání, mezi zastupiteli není tolik lidí s právním vzděláním, kteří by byli schopni posoudit různé právní rozbory. Také podle hejtmančina náměstka Martina Kupky (ODS) by měl mít konečné slovo soud. „Ani ministerstvo vnitra, ani zastupitelstvo Středočeského kraje nemůže být vykladačem zákonů,“ uvedl Kupka.

Opozice s tím nesouhlasila. Zastupitel za ČSSD Karel Horčička prohlásil, že celý spor o mandát Drábové je od počátku marketingovou záležitostí, která má nyní souvislost s volbami do Sněmovny. Zástupci STAN to odmítli.

Dvojka na kandidátce STAN ve středních Čechách Drábová vykonává mandát zastupitelky a zároveň zůstává předsedkyní SÚJB. STAN se řídí jiným výkladem zákonů než vnitro. Přednost před volebním zákonem má podle hnutí novější služební zákon, který souběh obou funkcí umožňuje.

Podle vnitra si šéfové ve státní správě měli do tří dnů po ustavujícím zasedání zastupitelstva vybrat mezi prací v čele úřadů a působením v zastupitelstvu. Případně mohli požádat o neplacené služební volno a do tří měsíců poté dát zastupitelstvu doklad o tom, že tak učinili. Tato lhůta v případě Středočeského kraje vypršela v únoru. Zastupitelstvo by nyní mělo podle vnitra vyslovit zánik mandátu kvůli neslučitelnosti funkce.

V případě, že tak neučiní, ministr vnitra má požádat o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva, které se sejde nejpozději do 30 dnů od doručení jeho žádosti. Není-li zániku mandátu dosaženo na tomto mimořádném zasedání, měl by zaniknout mandát člena zastupitelstva kraje okamžikem, kdy to vysloví ministr vnitra. Drábová řekla, že cílem je nechat dojít tuto situaci až k rozhodnutí ministra. Také další zástupci STAN uvedli, že hnutí se chce soudit až v okamžiku, kdy zánik mandátu vysloví ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…