Drahoš a Pospíšil gratulovali Čaputové. Zeman to od nich pořádně schytal

16.06.2019 7:57

Zuzana Čaputová přepsala dějiny a stala se první ženou v pozici prezidentky nejen na Slovensku, ale vlastně v celé střední Evropě. Senátor Jiří Drahoš a europoslanec Jiří Pospíšil jí pogratulovali a vyjádřili naději, že si povede podstatně lépe než český prezident Miloš Zeman. V reakcích na zvolení Čaputové zaznělo, že to se spojováním společnosti nebude mít snadné.

Drahoš a Pospíšil gratulovali Čaputové. Zeman to od nich pořádně schytal
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Zuzana Čaputová.

Právnička Zuzana Čaputová se v sobotu odpoledne ujala funkce slovenské prezidentky. Ve svém inauguračním projevu prohlásila, že chce opravdu být prezidentkou všech Slováků a spojovat společnost. Zdůraznila, že jako prezidentka nehodlá lidem vládnout. Chce jim sloužit a nabízí jim k tomu svůj rozum, srdce a ruce. Zdůraznila také, že Slovensku jednoznačně prospívá členství v EU a v NATO.

Anketa

Měl by být prezident Zeman sesazen z úřadu?

10%
90%
hlasovalo: 32592 lidí

Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš na sociální síti Twitter jejímu projevu zatleskal. Vyjádřil naději, že na rozdíl od toho, co se děje v České republice, bude Čaputová opravdu svůj národ spojovat.

„Gratuluji Zuzaně Čaputové k nástupu do úřadu a jsem velmi rád za slova, která při inauguraci vyslovila: prezident nemá vládnout, ale sloužit občanům. Přál bych si, aby taková pokora a smířlivost v budoucnu zazněla i z úst hlavy státu v ČR,“ napsal Drahoš.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vyjádřil názor, že bude Čaputová Slováky spojovat, ještě před jejím inauguračním projevem. Také Pospíšil naznačil, že Miloš Zeman společnost rozděluje. Prohlásil také, že doufá v pokračování dobrých vztahů mezi Českem a Slovenskem i po návštěvě Čaputové na Pražském hradě.

„Zuzana Čaputová dnes převezme prezidentský úřad. Jsem přesvědčen, že bude slovenský národ spojovat, ne rozdělovat, jako jsme tomu svědky v ČR. Paní Čaputové přeji hodně štěstí ve funkci a doufám, že dobré vztahy mezi našimi zeměmi budou pokračovat i po návštěvě Miloše Zemana,“ napsal doslova Pospíšil.

V diskusi pod jeho příspěvkem zaznělo, že o spojování společnosti mluvil i dnes už bývalý prezident Andrej Kiska a jak se mu to dařilo bylo vidět i na volbách, ve kterých zvítězila Zuzana Čaputová. Čaputová vyhrála se ziskem víc než milionu hlasů, ale z celkového počtu více než čtyř milionů oprávněných voličů. Řada lidí k volbám nepřišla.

Jedna z voliček konstatovala, že se spojováním společnosti to Čaputová nebude mít lehké, protože si v sobě stále ještě neseme komunistické dědictví. Komunisté učili národ lhát a podvádět a část obyvatel to prý má stále ještě v sobě.

Po projevu Čaputové pogratuloval a ocenil její odkaz k západním strukturám – k EU a k NATO. „Gratuluji Zuzaně Čaputové k dnešnímu převzetí prezidentského úřadu. Ve svém projevu ukázala, že bude moderní, proevropskou a spravedlivou prezidentkou. Držím ji palce a věřím, že Česko a Slovensko budou nadále blízkými partnery,“ uvedl Pospíšil.

To, že bude spojovat, však po své inauguraci sliboval i prezident Miloš Zeman, který na Pražském hradě prohlašoval, že bude prezidentem dolních deseti milionů občanů. To, že se mu to nepodařilo, je zřejmé při pohledu na mnohatisícové demonstrace, kde se protestuje jak proti premiéru Andreji Babišovi (ANO), tak proti prezidentu Zemanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…