Drahota? Babiš! Není plyn? Putin a Babiš! Fiala láteřil a pak začal sypat peníze

22.06.2022 20:20

Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) zvýšila tempo zadlužování naší země na rekordní úroveň. Pomohla tak rozpoutat tuto historicky nevídanou drahotu, uvedl ve svém projevu k národu premiér Petr Fiala (ODS). Hovořil i o ruské invazi na Ukrajinu. „Věřím, že jsme na druhou polovinu tohoto roku připraveni a že společně vše zvládneme,“ uklidňoval poté, co slíbil finanční příspěvky kvůli vzrůstajícím cenám energií.

Drahota? Babiš! Není plyn? Putin a Babiš! Fiala láteřil a pak začal sypat peníze
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala při projevu k národu

„Vážení spoluobčané, je tomu půl roku, kdy jsem před vás poprvé předstoupil jako předseda vlády. Ve svém novoročním projevu jsem vás varoval před tím, že nás čeká velice složitý rok,“ poznamenal premiér a hovořil o inflaci.

„Šlo o přímý důsledek covidové pandemie, ale bylo to také způsobeno chováním minulé vlády, která pomohla rozpoutat tuto historicky nevídanou drahotu. To je fakt, na kterém se shodují ekonomové. Nikdo netušil, že se objeví ruský útok na Ukrajinu. Vrátila se válka se všemi důsledky,“ zmínil Fiala.

„Rusko vede války dvě: Ta první je vojenská, druhou je morálně-ekonomická válka. A jejím cílem jsou země západního světa. A tedy i Česká republika. Rusko se netají tím, že chce oslabit demokratické země, podnítit sociální problémy a způsobit celkovou nestabilitu. Rusko nás chce učinit slabými a tedy vydíratelnými. V této druhé válce má Putinovo Rusko dvě mocné zbraně. Dnes už je zřejmé, že se snaží systematicky narušit světový trh s potravinami. Tou druhou zbraní je závislost Evropy na jeho plynu a ropě,“ dodal Fiala. Podle něj ještě před pěti lety jsme měli velkou část plynu zabezpečenu z Norska, avšak vláda Andreje Babiše nic neudělala pro to, aby tyto dodávky udržela. 

„Nejsou to pouze dosud nevídané ceny energií, které začínají zásadně trápit mnohé z nás. Je tu reálná hrozba, že Rusko otočí kohoutkem a vypne plyn a ropu, aby nám způsobilo co největší problémy,“ dodal, že stojíme před třemi zásadními úkoly.

„Musíme zabezpečit dostatek plynu na tuto zimu. Musíme se co nejdříve odstřihnout od Ruska a stát se energeticky suverénním státem. A musíme pomoci lidem a firmám, aby zvládli cenový šok, který nás v souvislosti s energiemi čeká. Na vyřešení těchto úkolů pracujeme prakticky každý den od začátku ruské invaze na Ukrajinu,“ zmínil Fiala.

„Tuzemská kapacita zásobníků plynu je naplněna téměř ze dvou třetin. Budeme schopni v zimě dostatečně a dlouhodobě zabezpečit dodávky do všech českých domácností. Naše republika si ale nemůže dovolit být závislá na jednom nespolehlivém dodavateli,“ řekl Fiala, že cílem je energetická suverenita.

„Asi jste zaznamenali, že jsme spustili léta bezdůvodně odkládaný tendr na dostavbu Dukovan, nebude se jej účastnit ani Rusko ani Čína,“ poznamenal také Fiala. „Minulý týden se nám podařilo získat podíl v terminálech na stlačený zemní plyn v Nizozemsku,“ dodal mimo jiné. 

„Musíme zásadně navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů ze zemí EU. Musíme podporovat výstavbu bezemisních zdrojů energie. Podpoříme výstavbu fotovoltaických elektráren. Chceme zásadně zvýšit objem produkce domácího bioplynu. Ano, bude nás to stát spoustu úsilí a hodně peněz. Ale je to cesta, která se českým domácnostem i českým firmám vyplatí. Je to investice do naší energetické suverenity,“ sdělil. 

„Součástí naší strategie je, aby stát získal pod kontrolu celou síť vlastních tuzemských elektráren. Bude to proces, který chvíli potrvá. Naším hlavním cílem musí být energeticky suverénní Česká republika,“ zdůraznil Fiala. 

„Je zřejmé, že výsledky těchto kroků nepocítíme okamžitě. Podle našich odhadů to potrvá minimálně 2 až 5 let. Budeme zatím čelit vysokým cenám. I tady mám ale dobrou zprávu. I když je státní rozpočet napjatý, nemůžeme se příliš zadlužovat, chceme jako odpovědná vláda pomoci domácnostem i firmám. Uvolníme na přímou pomoc celkem 66 miliard korun ze státního rozpočtu. Dosud jsme v rámci vládního deštníku proti drahotě zahrnuli cílených 100 miliard korun. Prvním novým opatřením, které pomůže všem firmám a domácnostem, je zrušení všech plateb za obnovitelné zdroje. Dalším novým opatřením je úsporný tarif. Tento tarif pomůže domácnostem jak s platbami za elektřinu, tak za plyn,“ slíbil Fiala.

„Dalších 10 miliard korun poskytne vláda teplárnám. A podpora poputuje i bytovým domům s vlastními kotelnami,“ řekl.

„Nárůsty ceny energií, které nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem. A stát nemá prostředky na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem. Ale všemi kroky, které jsem tady zmínil, říkáme zřetelně: Nenecháme vás padnout!“ dodal Fiala a hovořil i o možných příspěvcích na bydlení. 

Stát se podle něj snaží fungovat lépe a přátelštěji. „Považoval jsem za nutné, ještě před tím, než začne léto, abyste měli základní informace o tom, co vláda připravuje v oblasti energií. Vím, že nyní máte obavy, ale stát je tady od toho, aby nabídl pomocnou ruku. Věřím, že jsme na druhou polovinu tohoto roku připraveni a že společně vše zvládneme,“ zakončil Fiala s přáním hezkého večera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…