Drastická opatření? Vláda zjevně neví, jestli by to zdravotnictví zvládlo. Je to obrázek současného stavu, říká lékař z IKEM

24.03.2020 15:46

Epidemiolog IKEM Petr Smejkal ocenil, že vláda přijala tvrdá opatření a zabránila tomu, aby se lidé scházeli. Přiznala tím prý také, že se naše zdravotnictví nachází v latentní krizi a kvůli tomu by velký nápor koronavirových pacientů nemuselo ustát. Pokud by současné vládě něco vyčítal, je to nedostatečné testování. Poté Čechům, Moravanům a Slezanům důrazně doporučil, aby nosili roušky.

Drastická opatření? Vláda zjevně neví, jestli by to zdravotnictví zvládlo. Je to obrázek současného stavu, říká lékař z IKEM
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Hned v úvodu rozhovoru pro internetovou televizi DVTV se pousmál nad otázkou moderátora Martina Veselovského, jak se mu líbil projev předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) ke koronavirové krizi. „Líbil. Já jsem moc neočekával, ale dojem byl dobrý,“ zhodnotil Babišovo vystoupení.

Poté ocenil, že vláda prodloužila platnost karanténních opatření. Je to dobře. Tohle jsme taky očekávali. Já si myslím, že se nikdo moc nedivil, že to protáhli,“ upozornil; a zdá se mu, že se karanténní opatření začínají pozitivně projevovat a počty nemocných nerostou, tak jak by mohly růst, kdyby vláda žádná opatření nepřijala. „Mám pocit, že vidím světlo na konci tunelu. Ale nerad bych se mýlil. To je vždycky trochu věštění z křišťálové koule,“ dodal expert s tím, že nemá k dispozici data za celou Českou republiku, takže se mu aktuální stav epidemie odhaduje těžko.

Pokud bych této vládě něco vytknul, tak je to malá protestovanost. Respirátory, roušky, to byl chronický problém, za který tuhle vládu asi nebudeme vinit. Ale vy o té epidemii musíte vědět. Vy prostě musíte vědět, kolik máte pozitivních případů, a pak je nějak izolovat,“ zdůraznil. Stát měl proto i soukromým laboratořím dovolit testovat populaci, ne tomu bránit, jak se dělo.

Pokud jde o čínské rychlotesty, ty správně odhalí nemocné v případě, že už nemoc mají 5 či více dní a už se u těchto lidí stihly vyrobit protilátky.

„To podstatné pro mě je, kolik lidí z toho počtu nakažených zemřelo. Ono to svým způsobem odráží kvalitu zdravotnictví,“ upozornil Smejkal. Za pozitivní považuje, že máme nízkou smrtnost, v tuto chvíli dva zemřelé. Tím se podobáme Německu, kde mají velký počet otestovaných lidí, tisíce jich jsou v karanténě, ale umírá jen zlomek pacientů. Naproti tomu v Itálii nebo ve Španělsku toto neplatí.  

S ohledem na kondici zdravotnického systému v dané zemi příslušné vlády přijímají i různě tvrdá opatření v té či oné zemi. Pokud vláda ví, že zdravotnictví má problémy, je podfinancované, má nedostatek zdravotních sester a tak podobně, raději uvalí karanténu na celou zemi, protože kdyby to neudělala, riskovala by, že se u nás zopakuje italský příběh. V České republice totiž můžeme mít dost plicních ventilátorů, ale už nemusíme mít dost sester, které by se staraly o pacienty na ventilátorech.

„Ten zdravotní systém v Čechách prochází takovou latentní krizí a ta epidemie na to poukázala. Myslím, že ta opatření byla velmi správná, ale myslím, že ta jejich drastičnost odpovídá tomu, že ta vláda si velmi dobře uvědomuje, jestli by to zvládla,“ ohodnotil situaci Smejkal.

Měli jsme prý vlastně štěstí, že se Česko mohlo poučit z chyb v Itálii. Lékaři v Itálii se takto poučit nemohli. „Já mám pocit, že my Češi občas máme obrovské štěstí,“ řekl prostě a krátce.

Další alchymie podle hosta spočívá také v tom, jaká opatření a kdy uvolňovat, protože onen virus tu s námi bude žít dlouho. Nesmíme zapomínat ani na to, že nežijeme na ostrově, ale v Evropě, a pokud se v některé evropské zemi objeví další vlna onemocnění COVID-19, musíme opět zareagovat. Pak by se opravdu mohlo stát, že budou naše hranice zavřené dlouho.  

V boji s koronavirem nám rozhodně pomůže nosit roušky. „Jestliže jdeme mezi lidi, tak ta rouška má velký význam,“ upozornil host. Naproti tomu nošení různých masek má smysl především, když jste v jedné místnosti s osobami s COVID-19.

Až pandemie pomine, Smejkal doufá, že si z ní lidé vezmou ponaučení a nechají v nemocnicích zřídit i podtlakové místnosti – pro případ, že bychom narazili na epidemii viru, který se přenáší vzduchem a ne jen kapénkami. Stejně tak bychom prý neměli zapomínat na očkování v celkové populaci, ale především u zdravotníků.

Nakonec konstatoval, že nás tato pandemie donutí přemýšlet o světě trochu jinak. „Že spoustu věcí nepotřebujeme, že jsme se stali nesmírně bohatou zemí a že třeba můžeme myslet na to zdravotnictví, ale především, že pořád nemusíme myslet na ten ekonomický růst, to je prostě taková mantra,“ upozornil medicínský odborník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…