Drastické foto. Chovatel z obce Božanov končí po opakovaných útocích vlků

25.07.2020 17:31

V centru obce Božanov u Náchoda došlo před několika dny k opakovanému útoku vlků na ovce. Chovateli Vlastimilu Vejrostovi vlci zadávili poslední tři ovce, které zbývaly z celého původního stáda. Útoky se opakovaly v průběhu posledního půl roku několikrát. Pastvina, kde byly ovce chovány, se nachází jen několik desítek metrů od domu v centru obce.

Drastické foto. Chovatel z obce Božanov končí po opakovaných útocích vlků
Foto: ZOO Praha/Petr Hamerník
Popisek: Grim, samec vlka eurasijského

Anketa

Prospěl Dominik Feri české politice?

3%
97%
hlasovalo: 15080 lidí
Ohrožení vlkem jsou všichni chovatelé hospodářských zvířat, protože tento vrcholový predátor útočí nejen na ovce. Za poslední půlrok zaznamenali chovatelé pouze na Broumovsku ztrátu 26 telat a dvojnásobku ovcí. Celkově je za první polovinu letošního roku evidováno více útoků než za celý loňský rok. Aktuální výše škod je dle informací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje téměř 1,5 milionu korun.

Útoky vlků na hospodářská zvířata jsou nejčastěji v jarních a podzimních měsících, a proto lze očekávat, že počet stržených zvířat bude letos rekordní.

„Několik hodin po útoku vlků jsme společně s chovatelem mapovali stav pastevního areálu. Uzavřený pastevní areál byl zabezpečen funkčním elektrickým ohradníkem s několika dráty. I přes ochranu elektrickým proudem bylo toto opatření vlky překonáno,“ řekl Kamil Zahradník z Lesnicko-dřevařského vzdělávacího institutu.

„Jedná se o opakovaný útok v bezprostřední blízkosti lidského obydlí. V Božanově útočili vlci doslova uprostřed vesnice. Nejblíže zabitá ovce se nacházela jen třicet metrů od domu. Způsoby a četnost útoků vlků na hospodářská zvířata se výrazně vymykají oproti jiným regionům v zemi,“ doplnil Lubomír Hajný, tiskový mluvčí Lesnicko-dřevařského vzdělávacího institutu.

Autentická fotografie z místa (autor: Lesnicko-dřevařský vzdělávací institut)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…