Drastické škrty v ČT. A zpravodajství unikne? Exředitel veřejnoprávní stanice se ozval. Narušil Dvořákův plán

31.05.2022 16:30 | Ze sítí

Aktivistce a novinářce Apoleně Rychlíkové vadí, že si naše společnost dostatečně neváží veřejnoprávních médií. Říká to v reakci na rozhodnutí generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, který musel rozhodnout o rozsáhlém propouštění a škrtech v hospodaření ČT v příštích dvou letech.

Drastické škrty v ČT. A zpravodajství unikne? Exředitel veřejnoprávní stanice se ozval. Narušil Dvořákův plán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České televize

Česká televize musí podle Dvořáka v příštích dvou letech ušetřit na 900 milionů korun. Důvodem je prý pokles reálné hodnoty koncesionářského poplatku, který zůstává i přes vysokou inflaci již léta nezměněn. Má být zrušeno na 250 míst, škrty se plánují například ve vysílání sportu a bude ukončen kanál ČT3.

„V západní demokratické společnosti se na nezávislou tvorbu, kulturní i novinářskou, kouká vždy se ctí a hodnoty veřejnoprávnosti se napříč společností hájí a podporují. Ne, u nás to tak nebude. Na průser nám nezadělá žádný Orbán nebo PiS, zničíme si to sami,“ reagovala Rychlíková na svém facebookovém profilu s tím, že se šetření dotkne všech žánrů, filmové a seriálové tvorby, sportu a pořadů pro děti, ale ne zpravodajství.

Komentář připojil historik a redaktor Českého rozhlasu Dušan Radovanovič, podle nějž se nyní mají ukázat tzv. demokratické strany a tlačit na zvýšení poplatku. „A schválně, najde se v parlamentu někdo z tzv. demokratických stran, které mají veřejnoprávnosti a boje s dezinformacemi plná ústa, kdo najde odvahu peníze veřejnoprávním médiím navrhnout a prohlasovat?“ ptá se Radovanovič.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Podle někdejšího šéfredaktora Českého rozhlasu Vltava Petra Fischera, který v současné době spolupracuje s Českou televizí, je ale zvyšování poplatků problém všude na světě. „V Německu o 60 centech navíc musel rozhodnout až Ústavní soud. Johnson BBC taky šlápnul na prachy, i když méně, než sliboval,“ komentoval Fischer s tím, že poplatky teď určitě politici nezvýší. „Přitom těch 135 Kč/měsíc je ve srovnání s německými 18,36 €/měsíc fakt pakatel,“ srovnal výši poplatků Fischer.

Česká televize se podle něj měla na situaci dlouhodobě připravovat. „ČT věděla celou dobu (5 let), že peníze z rezerv dojdou, právě proto také rozšiřovala vysílání, aby bylo vidět, že je potřeba a je všude,“ uvedl Fischer a dodal, že škrty by se měly rozprostřít i na zpravodajství. „Události stačí půl hodiny apod. a kvalita tím vůbec neklesne, možná naopak, zbude na tvorbu na velkých Kavkách,“ poradil Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…