Dražší o 2 Kč? Ne, o 5 Kč. Kam až vyletí benzín a nafta

28.07.2023 10:20 | Monitoring

Všeobecně se počítá s tím, že vláda zruší slevu na dani u motorové nafty a ta kvůli tomu podraží až o 2 Kč na litr. To ale nemusí být vše. Hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda přichází s informacemi, které nepotěší jen motoristy. Ceny PHM totiž vlivem dalších faktorů podle něj opět porostou do výšin, kde si je nikdo nepřeje. Podle ekonoma by se mohly opět pohybovat okolo 40 korun za litr. Čili o 5 Kč.

Dražší o 2 Kč? Ne, o 5 Kč. Kam až vyletí benzín a nafta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr,“ začíná Kovanda svůj příspěvek na twitteru nepříjemným sdělením, které se snaží dál objasnit.

Nejprve ale bilancuje současnou situaci.

„Benzín v uplynulém týdnu zdražil o 13 haléřů na úroveň 37,52 koruny za litr a nafta o 16 haléřů na 32,74 koruny za litr. To však bylo patrně jen ‚zahřívací kolo‘. Vždyť ropa Brent od začátku července zdražila o více než jedenáct procent, na 83,40 dolaru za barel, a je nejdražší od první poloviny dubna,“ píše dále známý ekonom a dodává, že podstatnou část tohoto zdražení tuzemští dodavatelé pohonných hmot do svých cen teprve plně promítnou. Tedy se ve výsledných cenách ještě neprojevila.

O tom, že nafta může podražit velmi brzy takřka o dvě koruny, informoval i server Novinky.cz.

„Po schválení zákona Senátem legislativci počítají s tím, že změnu záhy podepíše prezident a urychleně bude zveřejněna ve Sbírce zákonů tak, aby novela platila od srpna, tedy už od úterý,“ stojí v dnešním článku.

Navíc Kovanda přidává informace z rotterdamské burzy, která má na ceny pohonných hmot v České republice nemalý vliv. Ceny na ní přitom vzrostly o 20 %, a aby toho nebylo málo, nepomáhá prý ani kurz naší měny.

„Česká měna během července přes přechodné zpevnění v polovině měsíce posílila vůči dolaru, v němž se ropa i ropné produkty v Rotterdamu obchodují, celkově jen o 0,5 procenta. Například nafta se burze v Rotterdamu nyní i po zohlednění vývoje kurzu koruny k dolaru obchoduje nejdražší od první poloviny března (viz graf v příspěvku). Tehdy se přitom nafta u českých čerpacích stanic prodávala za více než 36 korun za litr, tedy o téměř 3,50 koruny na litr dráže než dnes.“

 

Pokud připočítáme chystané vrácení spotřební daně z nafty na úroveň platnou před loňským červnem, které ke skokovému zdražení nafty u čerpacích stanic minimálně povede o zhruba 1,80 koruny na litr, dostáváme se k zarážejícím číslům, které ekonom zmiňuje dále.

„Pokud by zůstaly ceny na burze v Rotterdamu tam, kde jsou nyní, nafta u českých čerpacích stanic by ještě během léta, nejpozději do začátku října, mohla zdražit až o pět korun na litr. Benzín přidal zhruba tři koruny na litr,“ je si jistý Kovanda a přidává vysvětlení ze světa financí.

„Bezprostředním impulzem růstu cen ropy – a také paliv na burze v Rotterdamu – je výsledek včerejšího měnově-politického zasedání americké centrální banky. Trh po zvýšení úroku na 22leté maximum nyní soudí, že se centrální banka USA chýlí svým utahováním měnové politiky ke konci, což má povzbuzující efekt právě i na poptávku po ropě – a tedy to vytváří tlak na její další cenový růst i na zdražení paliv v Rotterdamu.“

Dodejme, že vyplní-li se uvedené předpoklady, čekají nás na podzim ceny nafty okolo 38 korun za litr a benzín by se prodával v relacích přes 40 korun za jeden litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehicotea , 28.07.2023 10:35:29
nikdy není tak špatně, aby nemohlo být hůř (a tato vláda to opravdu potvrzuje)

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …