Šéf resortu zemědělství Miroslav Toman v rozhovoru pro Lidovky.cz sdělil, že pro potravináře byla první koronavirová vlna horší než vlna druhá, protože první vlna nemoci a celostátní lockdown dorazil do Česka nečekaně, zatímco s vlnou druhou už bylo možné počítat. V první vlně se prý v potravinářských firmách pracovalo i šestnáct hodin denně. Jen proto, aby lidé našli v obchodech všechny potraviny včetně těstovin.
Zavření restaurací prý potravináře také citelně zasáhlo, ale ministr zdůraznil, že mohou žádat o pomoc v programu Agricovid, kde budou k dispozici asi 3 miliardy korun.
„Jen v masném průmyslu představovaly ztráty přibližně 600 milionů korun. V úhrnu za celý potravinářský sektor dosahuje odhadovaný výpadek až půldruhé miliardy korun. Uvidíme, jak to bude s restauracemi po Novém roce. Nejvíce byl v tomto směru zasažen pivovarnický průmysl, zejména malé pivovary, které jsou závislé právě na hospodách a restauracích. Jim jsme se snažili pomoci odpuštěním spotřební daně na pivo, jež se muselo zlikvidovat,“ pravil Toman.
Ing. Miroslav Toman
„Ztráty se však týkají všech sektorů. V první vlně koronaviru jsme u pekařského odvětví zaznamenali v některých případech propad pětadvacet a více procent. K tomu navíc vzrostly náklady, kvůli nákupům dezinfekce či v souvislosti se změnami v organizaci práce, někde náklady vzrostly až o desetinu. Propad tržeb je minimálně patnáct dvacet procent. Čím větší je podíl řemeslných výrobků, tím je propad vyšší. Zasaženi byli všichni, nejvíc však ti, kdo dodávají do restaurací a hotelů. A týká se to i menších regionálních podniků, proto je titul Agricovid zaměřený především na malé a střední firmy,“ pokračoval člen vlády.
Po domluvě s potravinovými bankami se také podařilo zachránit vice než 4600 tun potravin, dodal ministr Toman.
Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.