Drtivá rána pro české potravinářství. Přitom na jaře pracovali 16 hodin denně, aby lidé měli vše, připomíná ministr Toman

26.12.2020 13:19

Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman prozradil, jak tvrdě koronavirová krize dopadla na potravinářský sektor. Škody podle odhadů dosáhly až 2,5 miliardy korun. Vůbec nejtvrdší rána dopadla na malé pivovary.

Drtivá rána pro české potravinářství. Přitom na jaře pracovali 16 hodin denně, aby lidé měli vše, připomíná ministr Toman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Toman, ministr zemědělství

Šéf resortu zemědělství Miroslav Toman v rozhovoru pro Lidovky.cz sdělil, že pro potravináře byla první koronavirová vlna horší než vlna druhá, protože první vlna nemoci a celostátní lockdown dorazil do Česka nečekaně, zatímco s vlnou druhou už bylo možné počítat. V první vlně se prý v potravinářských firmách  pracovalo i šestnáct hodin denně. Jen proto, aby lidé našli v obchodech všechny potraviny včetně těstovin.

Zavření restaurací prý potravináře také citelně zasáhlo, ale ministr zdůraznil, že mohou žádat o pomoc v programu Agricovid, kde budou k dispozici asi 3 miliardy korun.

„Jen v masném průmyslu představovaly ztráty přibližně 600 milionů korun. V úhrnu za celý potravinářský sektor dosahuje odhadovaný výpadek až půldruhé miliardy korun. Uvidíme, jak to bude s restauracemi po Novém roce. Nejvíce byl v tomto směru zasažen pivovarnický průmysl, zejména malé pivovary, které jsou závislé právě na hospodách a restauracích. Jim jsme se snažili pomoci odpuštěním spotřební daně na pivo, jež se muselo zlikvidovat,“ pravil Toman.

„Ztráty se však týkají všech sektorů. V první vlně koronaviru jsme u pekařského odvětví zaznamenali v některých případech propad pětadvacet a více procent. K tomu navíc vzrostly náklady, kvůli nákupům dezinfekce či v souvislosti se změnami v organizaci práce, někde náklady vzrostly až o desetinu. Propad tržeb je minimálně patnáct dvacet procent. Čím větší je podíl řemeslných výrobků, tím je propad vyšší. Zasaženi byli všichni, nejvíc však ti, kdo dodávají do restaurací a hotelů. A týká se to i menších regionálních podniků, proto je titul Agricovid zaměřený především na malé a střední firmy,“ pokračoval člen vlády.

Po domluvě s potravinovými bankami se také podařilo zachránit vice než 4600 tun potravin, dodal ministr Toman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…