Drtivé většině Čechů vadí korupce. Spokojeni jsou s kulturou

09.07.2012 20:41

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jsou Češi nejvíce nespokojeni s mírou korupce a hospodářskou kriminalitou. Více než čtyři pětiny dotázaných považují tyto oblasti za problém.

Drtivé většině Čechů vadí korupce. Spokojeni jsou s kulturou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Největší nespokojenost panuje mezi obyvateli České republiky se stavem korupce. Velmi nebo spíše je s ní nespokojeno 92 procent Čechů. Hospodářská kriminalita vadí 81 procentům dotázaných a nezaměstnanost 77 procentům.

Celý průzkum ZDE

Velké výhrady mají obyvatelé Česka také k politické situaci, se kterou je nespokojeno 76 procent populace, a ke stavu veřejných financí, který nevyhovuje třem čtvrtinám lidí. Špatně Češi hodnotí také sociální jistoty, fungování hospodářství a náladu ve společnosti.

Přibližně „půl na půl“ lidé hodnotí možnost rozhodovat. Dlouhodobě jsou naopak Češi spokojeni s nabídkou a služeb, kterou 75 hodnotí slovy velmi a docela spokojen, a také s kulturou, kterou stejně hodnotí 59 procent populace.

Žádná další oblast veřejného života již v pozitivním hodnocení nepřesáhla 50 procent: 47 procent lidí je spokojeno s dopravní obslužností, 45 procent s bezpečnostní situací. Také 45 procent pak kladně hodnotí stav životního prostředí, o procentní bod méně vztahy České republiky se zahraničím a 40 procent populace je spokojeno s vědou a výzkumem.

Se zaměstnaností, dopravou a zdravotnictvím jsou většinou spokojenější lidé z velkých měst. Ti ale naopak hodnotí spíše negativně stav životního prostředí. Úroveň zdravotnictví hodnotí hůře spíše starší lidé, lidé s vysokoškolským vzděláním jsou spokojenější s možnostmi účasti občanů na rozhodování, s mezilidskými vztahy, dodržováním lidským práv a životní úrovní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …