Druhý průzkum během jednoho dne: Fischer drtí všechny. Okamura nastupuje

15.11.2012 14:46

Společnost STEM přinesla rozsáhlý průzkum popularity prezidentských kandidátů, ve kterém se neřešily pouze volební odhady, ale rovněž přijatelnost či volební potenciál jednotlivých kandidátů. Výsledky u této agentury ovládl Jan Fischer. Potvrdil se však ostrý nástup podnikatele Tomia Okamury.

Druhý průzkum během jednoho dne: Fischer drtí všechny. Okamura nastupuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer nastartoval petiční kampaň na podporu své prezidentské kandidatury

Během čtvrtka se tedy voliči dočkali hned dvou průzkumů na téma prezidentská volba. Zatímco podle společnosti SANEP (zde), která své výsledky zveřejnila dopoledne, by zvítězil Miloš Zeman, agentura STEM věští suverénní triumf jeho soupeři Janu Fischerovi.

V preferencích pro první kolo prezidentské volby u společnosti STEM vede Jan Fischer. Připsal by si 32,3 procenta. S uctivým odstupem jej s 14,1 procenty následuje Miloš Zeman, jehož se ziskem 11,6 procent velmi těsně stíhá kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. Tomio Okamura do prezidentské volby vstoupil až na poslední chvíli, ale podle STEM se rychle vyšvihl na více než osm procent a čtvrté místo. S odstupem následují dva kandidáti politických stran, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka. Další kandidáti už se nepřehoupli přes hranici tří procent.

Celý průzkum ZDE

Jan Fischer byl nejúspěšnějším ze všech kandidátů i v dalších statistikách. Například žebříček „přijatelnosti“ ovládl se 74 procenty. Za ním skončil s 52 procenty Jiří Dienstbier a až za ním s 50 procenty Miloš Zeman.

Kritérium „volební potenciál“ rovněž vyhrál Jan Fischer, který si připsal 49 procent. Potenciál Miloše Zemana byl odhadnut na 24 procent a Jiřího Dienstbiera na 22. Potenciál dalších kandidátů už byl pod dvaceti procenty.

Zajímavou statistikou byla „deklarovaná účast sympatizantů“. V ochotě voličů přijít hlasovat jednoznačně zvítězil kandidát ODS Přemysl Sobotka, z jehož sympatizantů vyjádřilo ochotu přijít 91 procent. Jan Fischer získal 75 procent, Miloš Zeman 66 a například Tomio Okamura pouze 55.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…