Dryml se bojí další devalvace koruny. Navrhne omezit pravomoci ČNB

30.11.2013 21:10

Senátor Vladimír Dryml pracuje na novele zákona o České národní bance (ČNB), která by více kontrolovala její rozhodnutí. Obává se totiž možnosti, že by se brzy v budoucnu opakovala nedávná devalvace české koruny.

Dryml se bojí další devalvace koruny. Navrhne omezit pravomoci ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

"Navrhovaná novela zákona vychází především ze dvou základních faktů - zaprvé aby rozhodnutí o devalvaci musel vždy kontrasignovat premiér, a zadruhé aby jmenování členů dozorčí rady ČNB probíhalo stejnou formou jako jmenování ústavních soudců," popisuje Vladimír Dryml ve svém tiskovém prohlášení.

"Důležitým podnětem pro tuto novelu je především fakt, že náhlá výrazná devalvace je podle mého názoru velmi dobře manipulovatelná ve prospěch spekulantů, informovaných zaměstnanců banky a předem obeznámené investory. Tito lidé vydělali obrovské částky, ovšem za cenu zničujícího dopadu na úspory všech občanů ČR, které vede k výraznému zdražení prakticky všeho a katastrofální dopad bude také pro nemocné české zdravotnictví," dodává.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Pokud se neomezí pravomoce ČNB, Dryml se obává, že za rok bude dozorčí rada postupovat stejně – a opět devalvuje korunu. Současný stav ukazuje, že podobný zákon měl vzniknout již  dávno - je přece logické že rozhodnutí, které tolik ovlivní celou naši zemi a státní rozpočet, by měl schvalovat také premiér. To samé platí o dozorčí radě - ta by měla být pečlivě sestavená z důkladně vybraných osobností, abychom jako zákonodárci měli přesnou představu, kdo rozhoduje o finanční situaci a majetkových poměrech v naší zemi," míní senátor.

"V neposlední řadě je také faktem, že se na Senát ČR obrátilo několik advokátů, kteří chtějí podat žalobu na ČNB. Takové spory jsou důsledkem nezávislosti České národní banky, která se i za velmi zvláštní rozhodnutí nemusí nikomu zodpovídat," uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …