Dryml už zaplatil pokutu za slovní útok na jemenského lékaře

26.06.2014 16:42

Senátor a bývalý zemanovec Vladimír Dryml (dříve ČSSD) už zaplatil pokutu 20.000 korun za slovní útok na jemenského lékaře. Sankci mu udělil senátní imunitní výbor, podle něhož měl Drymlův výrok rasový podtext.

Dryml už zaplatil pokutu za slovní útok na jemenského lékaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

Senát jako celek, ke kterému se Dryml odvolal, rozhodnutí výboru potvrdil. Dryml dnes ČTK potvrdil své rozhodnutí podat kvůli tomu na Senát stížnost k Ústavnímu soudu. „Zaplacením pokuty ve lhůtě udělené Senátem ČR jsem splnil svou úřední povinnost, nicméně nyní jsem odhodlaný podat stížnost k Ústavnímu soudu, který poprvé v historii naší země rozhodne o sporu mezi senátorem a institucí Senátu," uvedl senátor v písemném prohlášení.

Dryml označil rozhodnutí horní komory ohledně pokuty za zcela absurdní

Předseda Senátu Milan Štěch již dříve zapochyboval, zda Ústavní soud bude tuto stížnost věcně řešit. „Jako demokrat musím respektovat právo pana Drymla jako občana obrátit se na soud, ale nejsem si vůbec jist, zda se Ústavní soud bude touto záležitostí vůbec zabývat," řekl ČTK.

Dryml označil rozhodnutí horní komory ohledně pokuty za zcela absurdní a za příklad pozitivní diskriminace. Sankcionován byl za to, že jako ředitel vrchlabské nemocnice počátkem loňského června na adresu jemenského lékaře z královéhradecké letecké záchranky pronesl slova: „Vrať se, odkud jsi přišel." Jeho slova byla výborem vyhodnocena jako přestupek a jako výrok s rasovým podtextem.

Proti tomu se Dryml ohradil. Argumentoval posudkem soudního znalce, který si nechal vypracovat a podle něhož výrok nemohl být rasově motivovaný. Uvedl, že jemenskému lékaři vytýkal, že při příletu vrtulníku do vrchlabské nemocnice byla porušena její pravidla a bezpečnost jejích zaměstnanců. Podle Drymla nyní hrozí, že každý zaměstnanec cizí národnosti se bude odvolávat na rasismus, kdykoli mu někdo vytkne nedostatky.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) uvedl, že imunitní výbor o sankci rozhodl na základě poskytnutých dokumentů policie a výpovědí svědků. Ti podle předsedy imunitního výboru Jiřího Oberfalzera (ODS) nepotvrdili Drymlovo tvrzení, že ho jemenský lékař nejprve slovně napadl kvůli jeho příslušnosti k Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…