Držel protikorupční policisty pod dohledem: Vzpomeňte na tu ostudu se Starkou

07.08.2012 13:18

Server Česká pozice oslovil plukovníka Jiřího Houbu s otázkou, proč nařídil, aby detektivové informovali své nadřízené o tom, koho vyšetřují. V pátek o tom promluvil šéf protikorupční policie Tomáš Martinec s tím, že díky tomu byly některé kauzy zametány pod koberec.

Držel protikorupční policisty pod dohledem: Vzpomeňte na tu ostudu se Starkou
Foto: hns
Popisek: Plk. Tomáš Martinec, šéf ÚOKFK

„Také šlo o poměry na policejním prezidiu. Tam to bylo nastavené tak, že se všechny citlivé případy musely podrobně hlásit náměstku Houbovi. A vedení útvaru mohlo nakonec zakázat, aby se ve vyšetřování pokračovalo,“ řekl Hospodářským novinám Martinec.

Houba ale řekl serveru Česká pozice něco trochu jiného. „Nařídil jsem, že ve všech věcech, které budou vyšetřovat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), a budou v nich zahajovat úkony v trestním řízení, tak v těchto věcech budou informovat nadřízené, nikoli přímo Houbu,“ tvrdí.

Důvodem tohoto opatření je podle něj snaha zabránit chybám a faux pas. „Vybavujete si kauzu Starka a případ paní Jourové? To byla faux pas, jež se policii stala. Nejprve policisté takříkajíc vystřelili, a pak teprve sháněli důkazy,“ uvedl Houba s tím, že šlo pouze o preventivní nařízení, aby nedocházelo k neodůvodněné kriminalizaci lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…