Drzost! To snad Rychetský přehnal. Po rozhovoru se strhl povyk

04.01.2023 20:40 | Ze sítí

Zvrácenost, mentalita vedoucí k totalitě. Pavel Rychetský, který od srpna 2003 stojí v čele Ústavního soudu, s blížícím koncem svého desetiletého mandátu vyvolává pozvednutá obočí. Jde o jeho odvážné prohlášení v rozhovoru pro Týdeník Echo, že se cítí být „především občanem EU víc než malé České republiky“. Kdyby tohle prohlásil před deseti lety, šéfem Ústavního soudu by se zřejmě nikdy nestal, znějí kritické reakce.

Drzost! To snad Rychetský přehnal. Po rozhovoru se strhl povyk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Dosluhující předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se v obsáhlém rozhovoru pro Týdeník Echo dotkl celé řady témat souvisejících s českou justicí, v samotném závěru odpovídal i na dotazy ohledně České národní banky, které ústava předpisuje dbát o cenovou stabilitu. V jedné z odpovědí Rychetský vyjádřil názor, že bychom v naší zemi měli používat společnou měnu Evropské unie namísto národní měny.

„Přivítal bych, kdyby Česká republika přijala euro, a mrzí mě, že se tak dosud nestalo. Udržování české měny v separaci od evropského společenství mi přijde svým způsobem neprozíravé a hloupé. Mám takový pocit, že naše centrální banka se bojí ztráty svého výsostného postavení, a proto se snaží udržet nás mimo eurozónu,“ míní předseda Ústavního soudu, kterému končí mandát letos v srpnu.

K tomu následně uvedl, že „patříme do civilizovaného světa a že ten český izolacionismus chráněním české koruny neprospívá ani naší ekonomice, ani našemu poslání být součástí evropského národa.“

A doplnil: „Já se cítím především občanem Evropské unie víc než občanem malé České republiky.“ Redaktor, který s Rychetským rozhovor vedl, nato poznamenal, že jako předseda Ústavního soudu České republiky by to měl mít obráceně. „Nemám to obráceně,“ ujistil jej Rychetský.

Slova, že se cítí být více euroobčanem, z úst muže, který po celou jednu dekádu byl jedním z nejvyšších ústavních činitelů, jsou pro celou řadu lidí naprosto neakceptovatelná a k zamyšlení hodná. Kde by asi dnes Rychetský byl, kdyby podobný postoj prezentoval před deseti lety, ptají se lidé.

Šokovaný Petr Macinka z Institutu Václava Klause glosuje Rychetského vyjádření na webu Institutu Václava Klause následovně: „Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský po dvaceti letech (těsně před koncem) ve funkci pochopil, jak je mu naše země malá a jak je mu její malost trapná. V rozhovoru pro Týdeník Echo mj. prohlásil, že se cítí být „především občanem Evropské unie víc než malé České republiky“.

Škoda že jsme tento výrok od něho neslyšeli, když se před dvaceti lety o toto lukrativní místo v Brně ucházel. Možná by prezident republiky Václav Klaus, který jej tehdy v dobré víře (i jako jistý vstřícný krok vůči jemu opoziční ČSSD) jmenoval, svoje rozhodnutí přehodnotil. Třeba by pak pan Rychetský neměl prostor ničit z této exponované pozice svými občasnými aktivistickými výpady politický systém v naší – nikoli jeho, jak nám dnes prozradil – zemi,“ přemítá politolog Macinka.

Jako totální drzost vnímá Rychetského chování právník Pavel Hasenkopf, pro jeho postoj nabízí několik vysvětlení: „Když si tak čtu, s jakou provokativností a drzostí nám předseda ÚS Rychetský ukazuje prostředníček a všem sděluje, že se necítí být Čechem, napadají mne tři věci:

První, překvapivý není ten obsah, ale že to tak otevřeně přiznal. Ještě před třemi lety by si to nedovolil. Kde bere tu drzost?

Druhá, jeho rodina byla nadnárodní vždy, jen slabost své matky (která pracovala v právním odboru KPR za Gottwalda a údajně administrovala žádosti o milost) pro nahrazení národů celosvětovým komunismem nahradil slabostí pro postupné slučování národů, až celý svět bude jeden národ (tj. globalismus).

Třetí, globalismus je věc společná všem totalitám, nesnesou totiž různost, mají pocit, že existuje nějaké jediné správné uspořádání, které zbývá odhalit a nastolit. Nesnesou představu, že by existovaly vedle sebe různé systémy, a přitom byly všechny správné. Nesnesou, že by se mezi správnými řešeními demokraticky vybíralo, protože podle nich je správné jen jedno. A proto mají s demokracií bytostný problém, může totiž vést k různým výsledkům,“ uvádí a závěrem upřesňuje: „Mluvím o způsobu uvažování, mentalitě, která vždy vede k totalitě, jedno jaké.“

Velmi kriticky slova Rychetského reflektoval také předseda Svobodných Libor Vondráček, který naznačil, že byl člověkem na nesprávném místě. „Cítím se být občanem ČR a její splynutí v EU si nepřeju. Je zvrácené, že člověk, který to má naopak, se stal předsedou Ústavního soudu,“ uvedl. Předseda ÚS ČR podle Vondráčka má chránit české, nikoliv unijní právo. „Příští předseda ÚS by měl být zdrženlivější v politických komentářích,“ doplnil ve svém tweetu.

Prezident Miloš Zeman v polovině prosince nevyloučil, že ještě před tím, než mu skončí v březnu druhý mandát, vybere nástupce Rychetského. Rychetskému se nechce věřit, že by to prezident udělal navzdory stanovisku většiny odborníků, podle kterých takový postup není možný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…