Drzost! To snad Rychetský přehnal. Po rozhovoru se strhl povyk

04.01.2023 20:40 | Ze sítí

Zvrácenost, mentalita vedoucí k totalitě. Pavel Rychetský, který od srpna 2003 stojí v čele Ústavního soudu, s blížícím koncem svého desetiletého mandátu vyvolává pozvednutá obočí. Jde o jeho odvážné prohlášení v rozhovoru pro Týdeník Echo, že se cítí být „především občanem EU víc než malé České republiky“. Kdyby tohle prohlásil před deseti lety, šéfem Ústavního soudu by se zřejmě nikdy nestal, znějí kritické reakce.

Drzost! To snad Rychetský přehnal. Po rozhovoru se strhl povyk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Dosluhující předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se v obsáhlém rozhovoru pro Týdeník Echo dotkl celé řady témat souvisejících s českou justicí, v samotném závěru odpovídal i na dotazy ohledně České národní banky, které ústava předpisuje dbát o cenovou stabilitu. V jedné z odpovědí Rychetský vyjádřil názor, že bychom v naší zemi měli používat společnou měnu Evropské unie namísto národní měny.

„Přivítal bych, kdyby Česká republika přijala euro, a mrzí mě, že se tak dosud nestalo. Udržování české měny v separaci od evropského společenství mi přijde svým způsobem neprozíravé a hloupé. Mám takový pocit, že naše centrální banka se bojí ztráty svého výsostného postavení, a proto se snaží udržet nás mimo eurozónu,“ míní předseda Ústavního soudu, kterému končí mandát letos v srpnu.

K tomu následně uvedl, že „patříme do civilizovaného světa a že ten český izolacionismus chráněním české koruny neprospívá ani naší ekonomice, ani našemu poslání být součástí evropského národa.“

A doplnil: „Já se cítím především občanem Evropské unie víc než občanem malé České republiky.“ Redaktor, který s Rychetským rozhovor vedl, nato poznamenal, že jako předseda Ústavního soudu České republiky by to měl mít obráceně. „Nemám to obráceně,“ ujistil jej Rychetský.

Slova, že se cítí být více euroobčanem, z úst muže, který po celou jednu dekádu byl jedním z nejvyšších ústavních činitelů, jsou pro celou řadu lidí naprosto neakceptovatelná a k zamyšlení hodná. Kde by asi dnes Rychetský byl, kdyby podobný postoj prezentoval před deseti lety, ptají se lidé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…