Důchodci by díky svým dětem dostávali vyšší penze, navrhly VV

19.08.2012 6:53

Od ledna by na tom důchodci mohli být o 240 korun líp, pokud jejich děti pracují. Lidé totiž budou moci přispívat svým rodičům na důchod jedním procentem ze mzdy. Peníze navíc budou čerpány ze sociálního pojištění, takže o ně bude přicházet pouze stát. Takový návrh předložili ve sněmovně poslanci Věcí veřejných, napsal server Týden.cz.

Důchodci by díky svým dětem dostávali vyšší penze, navrhly VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozhořčení důchodci předali dnes v Poslanecké sněmovně petici s deseti tisíci podpisy

Lidé budou moci rodičům posílat jedno procento z vyměřovacího základu pro sociální pojištění. Na částku budou moci uplatnit slevu, takže se jim později nebude krátit jejich důchod.

Bylo to zakotvené v koaliční smlouvě, připomíná Klasnová

Zákon má podpořit mezigenerační solidaritu a také lidi, kteří měli děti. Podle serveru Týden.cz tak VV jdou do sněmovny už po třetí s návrhem, který byl pokaždé zamítnut.

„Ten systém byl zakotvený i v koaliční smlouvě a počítalo se, že se zavede v souvislosti s důchodovou reformou,“ řekla Týdnu.cz poslankyně Kateřina Klasnová (VV).

Poprvé se o zákoně hlasovalo minulý rok, podruhé ho chtěla strana prosadit v rámci zákona o valorizaci penzí. Také teď je návrh součástí změn ve valorizaci důchodů.

Návrh VV by stát ročně připravil o sedm miliard korun

Vláda chce, aby se důchody v následujících třech letech tolik nezvyšovaly. Důchodci tak podle Klasnové přijdou o 3000 korun ročně. „Pro důchodce je to i v souvislosti s růstem spodní sazby DPH velká částka,“ míní Klasnová.

S návrhem Věcí veřejných ovšem nesouhlasí ministerstvo práce a sociálních věcí ani ministerstvo financí. Prý se nejedná o vhodný návrh pro tuto dobu. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) varuje, že by mezigenerační solidarita stát ročně připravilo o sedm miliard korun. Tím by se údajně prohloubil deficit důchodového účtu, který nyní přesahuje 40 miliard korun za rok.

Přesto Drábek serveru Týden.cz potvrdil, že se jedná o správnou myšlenku, ke které by se měla vrátit některá budoucí vláda. Zákon by se měl začít projednávat v září.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…