Důchodci si polepší, slibují ekonomičtí ministři

29.03.2012 20:49

Důchody by v příštím roce měly vzrůst o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace. Na dnešní poradě se na tom dohodli ekonomičtí ministři, řekl po jednání novinářům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podoba valorizace důchodů pro rok 2013 byla jedním ze základních momentů, kde se dosud vládní strany lišily v pohledu na připravovaná opatření, která mají zajistit v příštích letech dodržení stanoveného schodku rozpočtu i při nižším výkonu ekonomiky.

Důchodci si polepší, slibují ekonomičtí ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ČSSD a VV ve sněmovně

Ministři podle Kalouska nechtějí rušit konstrukci jedné daně z příjmů fyzických osob, lidé s příjmy nad stropem pro odvody na zdravotní a sociální pojištění by ale z částky nad stropem platili určité procento jako "solidární přípěvek". Výši tohoto příspěvku budou muset ještě jeho úředníci vypočítat.

Kalousek také řekl, že takový příspěvek i otázka důchodů je dočasné, na tři roky ohraničené opatření.

"My jsme dnes učinili celou řadu dohod a kompromisů, takže teď nás musíte nechat dva tři dny pracovat, abychom to spočítali a udělali definitivní materiál, udělali bilanci," řekl po jednání novinářům Kalousek.

Z dohod definitivní materiál

"Teď jsou to politické dohody a musíme z toho ještě udělat definitivní materiál," dodal. Podle něj se nad tímto materiálem ještě jednou sejdou ekonomičtí ministři, a pokud ho schválí, bude možné ho předložit vládě.

V roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá ministerstvo se schodkem rozpočtu 100 miliard korun.

Vláda plánuje reagovat dvěma "robustními opatřeními", kromě dnes v zásadě dohodnutého snížení valorizační rovnice je to také pohyb daně z přidané hodnoty o procento nahoru v obou sazbách, tedy 15 a 21 procent při zachování výdajových paušálů s omezením na uplatnění daňové slevy a bonusu. Mezi dalšími opatřeními je například také zvýšení daně z příjmů z 15 na 16 procent.

ČTĚTE VÍCE:

Není to porada K9 ale ministrů

"Třetinu mezd a třetinu inflace nikdo tady nezpochybňuje, ale je to porada ekonomických ministrů, nikoliv K9," poznamenal ke změně podoby valorizace ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Dosud se počítalo s valorizací o třetinu růstu mezd a celou inflaci. Ministerstvo financí však před časem představilo podklady pro jednání ministrů v nichž zmiňovalo i úplné zmrazení důchodů.

I premiér Petr Nečas (ODS) dosud zdůrazňoval, že definitivní slovo v podobě úsporných opatření pro roky 2013 a 2014 bude muset mít jednání špiček vládní koalice. Dohodu nad podobou vládních kroků však chtěl mít, i vzhledem k situaci v parlamentu, hotovou do konce března.

Vláda už odsouhlasila úspory skoro 24 miliard v rozpočtových kapitolách ministerstev pro letošní rok. V souvislosti s tím z vlády odešel ministr školství Josef Dobeš (VV), který se škrty ve svém resortu nesouhlasil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…