Důchodcům vzali. Co církve? „Zvažte to,“ přišla výzva

17.03.2023 13:15 | Ze sítí

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který je spoluzakladatel spolku Nespokojení, vyzývá vládu a církve ke snížení restitučních náhrad. „Jde o vyslání jasného signálu, jak dýchají s lidmi, se společností a státem v obtížné době,“ píše ve svém facebookovém komentáři, kde kritizuje vládu premiéra Petra Fialy pro „brutální zásah vůči penzím seniorů“ a prezidenta, který sporné penzijní novele dal zelenou.

Důchodcům vzali. Co církve? „Zvažte to,“ přišla výzva
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Michal Hašek na sociální síti sdílí dopis, který předseda spolku Nespokojených Jiří Paroubek zaslal arcibiskupu Janu Graubnerovi a Ekumenické radě církví. Touto cestou žádá vládu i církve, aby  zvážily pro následující roky „razantní snížení vysokých valorizací restitučních náhrad, vypočtených z abnormálně vysoké inflace v letech 2022 a 2023“.

„Církve by zkrátka také měly přispět ‚něco‘ na oltář vlasti. A vláda by měla mít zájem, pokud projde její asociální návrh zmrzačeného vzorce pro výpočet valorizace důchodů, aby rozložila finanční zátěž plynoucí z potřeby snižovat schodky státního rozpočtu nejen na jednotlivé skupiny obyvatelstva, ale také na instituce, např. na církve. V první řadě pak na církev katolickou, která je největším beneficientem ze zákona o církevních restitucích,“ uvádí Paroubek v dopise, který poslal po diskusi v rámci iniciativy Nespokojení.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pravdu má Zdeněk Troška, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 17.03.2023 14:27:05
který o katolické církvi prohlásil že by sežrala i ........ z pod sebe. Majetky vydřené za staletí z občanů jim patenty odebral monarcha Josef II čili v restituci měli dostat akorát kostelní objekty a žádné civilní a už vůbec ne půdu a lesy. Oni si za peníze z restitucí nakupují nemovitosti k pronajímání a kostely jim opravují obce.A zisky si vkládají do Vatikánských bank.Jestli udělají nějakou bohulibou činnost tak na ni vybírají peníze od občanů.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…