Důchodová reforma prostě bude. Vláda má prý odmítnout návrh na odklad

18.11.2012 12:20

Vláda podle očekávání odmítne opětovnou snahu ČSSD o dvouletý odklad spuštění druhého pilíře penzijního systému až na povolební rok 2015. Zamítnutí vládě doporučila podle předkládací zprávy na vládním webu všechna ministerstva.

Důchodová reforma prostě bude. Vláda má prý odmítnout návrh na odklad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Sociální demokraté se netají tím, že chtějí v případě vítězství v příštích sněmovní volbách zrušit druhý penzijní pilíř, tedy individuální spoření s příspěvkem státu.

Vláda by měla podle předkládací zprávy svůj nesouhlas zdůvodnit po jednání v příštím týdnu tím, že "spořicí pilíř je koncipován jako dobrovolný a je věcí každého, zda se do něho přihlásí". Autoři zprávy připomínají, že proces zavedení důchodového spoření už započal a odklad by způsobil právní i věcné komplikace.

"V České republice má důchodová reforma s ohledem na pokračující negativní demografický vývoj velké zpoždění a její další odložení by vedlo k tomu, že se neumožní další způsob zabezpečení ve stáří," uvádí se ve zprávě.

Sociální demokraté označují zavedení druhého pilíře za privatizaci části průběžného státního pilíře. "Výhody přináší pouze nejbohatší skupině občanů a soukromým penzijním fondům," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního pilíře na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…