Důchody jsou nízké. Senioři s nimi nemohou vyjít, myslí si česká veřejnost

05.08.2016 11:13

Drtivá většina obyvatel (83 %) naší země si nemyslí, že starobní důchody jsou u nás přiměřené. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM.

Důchody jsou nízké. Senioři s nimi nemohou vyjít, myslí si česká veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Téměř tři čtvrtiny občanů (74 %) jsou přesvědčeny o tom, že průměrné důchody nepostačují starým lidem na zajištění jejich základních potřeb. 81 % lidí se nedomnívá, že současný systém důchodového zabezpečení umožňuje lidem strávit důstojné stáří. A více než třípětinová většina lidí si myslí, že politické vedení podceňuje zabezpečení sociálních jistot.

Autoři průzkumu upozorňují, že od posledního průzkumu v květnu 2015 nedošlo v uvedených otázkách k zásadním změnám.

České veřejné mínění je k současnému důchodovému zabezpečení dlouhodobě kritické. Kritika veřejnosti se začala vyhrocovat od roku 2003, zvláště silná byla ve výzkumu z května 2008. Následující zlepšování hodnocení výše důchodového zabezpečení skončilo v roce 2011. Vůbec nejhorší hodnocení výše důchodů výzkumníci zjistili v listopadu 2014.

Významné rozdíly v hodnocení systému důchodového zabezpečení jsou mezi lidmi různé politické orientace. Nejvíce kritičtí jsou sympatizanti komunistů. Mezi příznivci lidovců je poněkud vyšší podíl názorů, že starobní důchody jsou přiměřené, stačí na základní potřeby důchodců a současný systém umožňuje prožít důstojné stáří. Podobný názor jako příznivci KDU-ČSL mají i stoupenci hnutí ANO a TOP 09.

K postoji politického vedení země k sociálním jistotám jsou nejvíce kritičtí stoupenci KSČM a pak také ODS. Naopak nejméně často zastávají názor, že současné vedení podceňuje zabezpečení sociálních jistot, sympatizanti TOP 09. Mezi příznivci vládních stran mírně převažuje názor, že politické vedení nevěnuje dostatečnou pozornost sociálním jistotám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…