Duka napomíná levici: Papež František nechce třídní boj a nenávist, ale skromnost

10.01.2014 12:27

Nový papež si získává oblibu díky svému neformálnímu přístupu, skromnosti a zájmu o strasti obyčejných lidí. Zdůrazňuje také zhoubnou moc mamonu. Arcibiskup Dominik Duka upozorňuje na jeden z paradoxů, když si papeže přivlastňují ultralevičáci. Duka zdůrazňuje, že v případu papeže Františka nejde o třídní boj, ale naopak o přátelství a bratrství.

Duka napomíná levici: Papež František nechce třídní boj a nenávist, ale skromnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Papež František často varuje před idolatrií peněz. „Peníze oslabují mysl a víru a vedou nás nesprávnou cestou,“ uvedl papež při jedné ze svých mší. Pontifik ve svých projevech a kázáních opakovaně poukazuje na to, že nelze sloužit Bohu i penězům a zdůrazňováním těchto postojů se zapsal do vědomí veřejnosti. Nejen na věřící silně zapůsobilo jeho neokázalé vystupování a nehraný soucit s těmi nejpotřebnějšími.

Na papežova slova o mamonu, penězích a pomoci utiskovaným a slabým mimo jiné reaguje pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, když upozorňuje na určitý paradox. Papežovy postoje prý využívají ultralevičáci ke své propagaci.

U papeže Františka jsme svědky zvláštního efektu: Často se na něj odvolává ultralevice, která nám chce dávat lekce o jeho sociální nauce. Možná si neuvědomují, nebo nechtějí vidět, že jeho nauka vychází z diametrálně odlišných stanovisek, než jsou ta jejich: Papežova nauka není založena na třídním boji, nenávisti k utlačovatelům či závisti bohatým. Naopak zdůrazňuje harmonickou společnost, která dobře ví, co je skutečné přátelství a bratrství, která umí svým členům pomáhat a projevuje se skromností a sebekázní,“ napsal Dominik Duka.

Třídní nenávist vedla za minulého režimu k dodávkám zbraní do rozvojových zemí

Duka také poukázal na praxi minulého režimu. „To je přece něco úplně jiného než třídní nenávist či pomoc, která v zemích reálného socialismu znamenala pomoc ve formě dodávek zbraní do rozvojových zemí,“ píše arcibiskup.

Papež František ve svých kázáních a projevech opakovaně zdůrazňuje potřebu pomoci těm nejubožejším. Například své narozeniny slavil při snídani s bezdomovci. Ale potřebu soucitu a pomoci prosazuje i v intelektuální rovině. „Nemůžete sloužit Bohu i mamonu. To není komunismus. Toto je čiré evangelium. Toto jsou Ježíšova slova. Co peníze způsobují? Zpočátku ti dají určitý blahobyt. Dobře. Potom se cítíš důležitým a přichází marnivost a hromadění bohatství. V žalmu jsme o této marnivosti četli. Marnivost je k ničemu, ale propůjčuje ti pocit, že jsi významný člověk. Toto je marnivost. A od marnivosti se jde k domýšlivosti a pýše. Existují tedy tři stupně: bohatství, marnivost a pýcha,“ uvedl například papež František. Zdůrazňuje také význam pokory, skromnosti, služby bližnímu a další tradiční hodnoty.

Co k papeži Františkovi uvedl kardinál Duka:

U papeže Františka jsme svědky zvláštního efektu: Často se na něj odvolává ultralevice, která nám chce dávat lekce o jeho sociální nauce. Možná si neuvědomují, nebo nechtějí vidět, že jeho nauka vychází z diametrálně odlišných stanovisek, než jsou ta jejich: Papežova nauka není založena na třídním boji, nenávisti k utlačovatelům či závisti bohatým. Naopak zdůrazňuje harmonickou společnost, která dobře ví, co je skutečné přátelství a bratrství, která umí svým členům pomáhat a projevuje se skromností a sebekázní.

To je přece něco úplně jiného než třídní nenávist či pomoc, která v zemích reálného socialismu znamenala pomoc ve formě dodávek zbraní do rozvojových zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…