Duka po schůzce s Lipovskou: Česká televize nesmí stát na jedné straně

02.06.2020 19:37

Nově zvolená členka Rady České televize Hana Lipovská se dnes sešla s kardinálem Dominikem Dukou, který ji za Českou biskupskou konferenci do rady nominoval. Duka o setkání referoval na svém facebooku a mimo jiné prohlásil, že veřejnoprávní televize by se neměla dávat do protiváhy se soukromou.

Duka po schůzce s Lipovskou: Česká televize nesmí stát na jedné straně
Foto: FTV Prima
Popisek: Kardinál Dominik Duka v pořadu Partie.

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

Duka například znovu obhajoval nominaci ekonomky Hany Lipovské, s tím, že Rada ČT řeší především ekonomické a právní záležitosti. „Otázky, které především má Rada ČT řešit, jsou otázky ekonomické, otázky právní a tady myslím nepřipadá v úvahu pohled politický v prvním slova smyslu, ale skutečně odborný. A to byl důvod, proč byla paní Lipovská navrhnuta Českou biskupskou konferencí, a také se domnívám, že to je také důvod, proč došlo k jejímu zvolení,“ má jasno kardinál.

Českou televizi pochválil za historické pořady, které „mají osvětlit pokřivené zrcadlo historie. Pak je zde celá řada dokumentárních filmů, které nám ukazují i situaci v nedávné minulosti, ale také i v současnosti. Dále je zde celá řada dokumentů, které nám přibližují svět v jeho podobě, a myslím, že také zde televize plní tyto úkoly,“ zhodnotil Duka.

Česká televize by podle kardinála měla být vždy nestranná, ale zároveň uvážlivá v tom, komu dá prostor. „Co si myslím, že je ale zapotřebí zhodnotit, je to, aby ani Česká televize někdy nevstupovala do takové role, kdy se už nedozvíme realitu ve smyslu padni komu padni, ale stojíme na straně určité politické orientace. Zcela jistě, že je legitimní, že jsou zastoupeny všechny proudy, ale také si musíme uvědomit, že v některých případech musíme také hodnotit význam některých proudů,“ napsal Duka.

Kritika některých programů podle něj ještě neznamená zásah do veřejnoprávní televize. „Nezávislost není nezodpovědnost. Ale také si uvědomme, že jestliže soukromé televize vlastně subvencují své vysílání reklamami, tak potom směřují některá svá vysílání cestou, která není službou veřejnosti, ale stává se službou byznysu, stává se službou určitých zájmových skupin. Právě toto musí být pro veřejnoprávní sdělovací prostředky jasným odlišením a rozlišením: aby byly nezávislé na těchto proudech a respektovaly demokratickou společnost,“ vysvětlil Duka.

Lipovská byla minulý týden zvolena do Rady ČT spolu s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým a s publicistou Pavlem Matochou. To vyvolalo velkou diskusi a objevily se názory, že je ohrožena nezávislost České televize. Kritika směřovala na Hanu Lipovskou zejména za její prohlášení, že veřejnoprávní média nejsou potřeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…