Duka přebíral v Budapešti státní vyznamenání: Země „Visegrádu“ už jednou společně ubránily křesťanství proti Turkům, připomněl

26.05.2018 20:20

Kardinál Dominik Duka převzal v Maďarsku státní vyznamenání z rukou prezidenta republiky Jánose Ádera. Nejvyšší představitel katolické církve v České republice za vyznamenání ze srdce poděkoval. A promluvil o potřebě bránit křesťanskou Evropu.

Duka přebíral v Budapešti státní vyznamenání: Země „Visegrádu“ už jednou společně ubránily křesťanství proti Turkům, připomněl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Památka Umučení Páně, kterou sloužil kardinál Dominik Duka v chrámu sv. Víta na Pražském hradě

„Rád bych vyjádřil mé poděkování za udělené vyznamenání Středního kříže s hvězdou řádu za zásluhy Maďarska. Je to pro mne velká a nezasloužená čest převzít tuto poctu ve starobylém a slavném parlamentu na břehu modrého Dunaje, v parlamentu, který je symbolem vzkříšení a zápasu maďarského národa za svobodu a samostatnost,“ řekl Duka.

Poté připomněl, že Česko a Maďarsko pojí společné dějiny. Český svatý Vojtěch či maďarský sv. Štěpán se pokoušeli realizovat jeden cíl, Chtěli vybudovat křesťanskou Evropu. Maďaři, Poláci, ale i Češi následně v průběhu staletí bránili křesťanskou civilizaci před tureckým nebezpečím. Maďaři při obraně křesťanství opakovaně zaplatili krvavou oběť. Padla víc než polovina maďarské populace. A snaha bránit křesťanské tradice by měla pokračovat i dnes. Nejen ve jménu této oběti je podle Duky třeba bránit křesťanskou Evropu i dnes.

„Toto dílo pokračuje přes staletí v historickém a aktuálním odkazu Visegrádu. Arpádovská dynastie a litanie velkých ženských postav 13. století, ke kterým patří jak sv. Alžběta Uherská, tak i sv. Anežka Česká, nejsou pouze historií, ale jejich charisma je přítomno i v našem 21. století, na úpatí 3. tisíciletí,“ zdůraznil Duka.

Nakonec doplnil, že Maďaři prokázali svou statečnost i při komunistickém povstání z roku 1956. Duka si velmi váží odvahy, kterou tehdy Maďaři projevili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…