Duka vydal „valentinskou deklaraci“. Ne o lásce, ale o válce

15.02.2024 14:40 | Monitoring

„Válku považujeme za zločin a neštěstí. Válka je vždy nespravedlivá, umírají v ní viníci i nevinní. Bohužel k válkám dochází a musíme k nim zaujmout stanovisko,“ píšou ve své valentýnské deklaraci, kterou sdílel na sociální síti Dominik Duka, mimo jiné Alexandr Vondra, Marek Benda, Jana Černochová, Pavel Bělobrádek, Daniel Herman či Jiří Oberfalzer.

Duka vydal „valentinskou deklaraci“. Ne o lásce, ale o válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Duka

„Válka, která zuří mezi hnutím Hamás a Izraelem, je válkou, ve které je hnutí Hamás jednoznačně agresorem, který zneužívá svého civilního obyvatelstva a dopouští se těžkého pokrytectví, když tvrdí, že Izrael útočí na civilní obyvatelstvo, dokonce na nemocnice. Nejenom, že v nich má Hamás své posádky a vojenský arzenál, ale zadržuje v nich i izraelská rukojmí. Jde o trestuhodný čin zneužití ‚živých štítů‘,“ dodávají dále v deklaraci.

„K tomuto prohlášení nás přivádí skutečnost, že v naší zemi se ozývá nespravedlivá kritika Izraele a jeho postupu. Izrael je k tomuto postupu donucen a nelze žádat, aby se nebránil proti teroristům a nehájil své občany. Považujeme toto prohlášení za potřebné, neboť s kritikou Izraele, kromě jiných, vystoupili i katoličtí duchovní, kteří by měli mít úctu k pravdě. Je nutné si uvědomit, že křesťanství se zrodilo v Izraeli, zde i vyrostlo, má společné tradice a společně užívá hebrejskou Bibli. Zakladatel křesťanství, Ježíš Kristus, je synem izraelského národa z judského kmene z Davidova rodu. Židé i křesťané jsou cílem vyhlazující války, džihádismu a jeho odnoží. Vzrůst antisemitismu nejenom slovního, ale i politického spolu s teroristickými útoky je varováním pro všechny,“ zmiňují dále signatáři.

„Jak obětí atentátů, tak obětí válek může být každý. Šalom, mír není bez spravedlnosti!“ zakončují signatáři.

Celé prohlášení:

VALENTÝNSKÁ DEKLARACE:
Válku považujeme za zločin a neštěstí. Válka je vždy nespravedlivá, umírají v ní viníci i nevinní. Bohužel k válkám dochází a musíme k nim zaujmout stanovisko.
Válka, která zuří mezi hnutím Hamás a Izraelem, je válkou, ve které je hnutí Hamás jednoznačně agresorem, který zneužívá svého civilního obyvatelstva a dopouští se těžkého pokrytectví, když tvrdí, že Izrael útočí na civilní obyvatelstvo, dokonce na nemocnice. Nejenom, že v nich má Hamás své posádky a vojenský arzenál, ale zadržuje v nich i izraelská rukojmí. Jde o trestuhodný čin zneužití „živých štítů“.
K tomuto prohlášení nás přivádí skutečnost, že v naší zemi se ozývá nespravedlivá kritika Izraele a jeho postupu. Izrael je k tomuto postupu donucen a nelze žádat, aby se nebránil proti teroristům a nehájil své občany. Považujeme toto prohlášení za potřebné, neboť s kritikou Izraele, kromě jiných, vystoupili i katoličtí duchovní, kteří by měli mít úctu k pravdě.
Je nutné si uvědomit, že křesťanství se zrodilo v Izraeli, zde i vyrostlo, má společné tradice a společně užívá hebrejskou Bibli. Zakladatel křesťanství, Ježíš Kristus, je synem izraelského národa z judského kmene z Davidova rodu. Židé i křesťané jsou cílem vyhlazující války, džihádismu a jeho odnoží. Vzrůst antisemitismu nejenom slovního, ale i politického spolu s teroristickými útoky je varováním pro všechny.
Jak obětí atentátů, tak obětí válek může být každý.
Šalom, mír není bez spravedlnosti!
V Praze na Popeleční středu, dne 14. února 2024
+ Dominik kardinál Duka OP, emer. arcibiskup pražský
Prof. Petr Piťha, emer. probošt Kapituly všech svatých
Prof. Jiří Kuthan
Prof. Jiří Svoboda
Marek Benda
Oldřich Lichtenberg
Josef Ježek
Jakub Lichnovský
Drahoslav Chudoba
Marek Orko Vácha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro signatáře mám pouze pár otázek:, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 15.02.2024 17:30:26
co konkrétně jste vy, každý z vás, udělali pro to, aby k něčemu takovému nedošlo? Protestovali jste proti expanzivní politice Izraele? Vznesli jste výtky proti neustálému přílivu zbraní do téhle oblasti? Intervenovali jste v USA, které zásadně konflikty vyvolává, ale žádné neřeší? Ocenili jste Čínu, když se jí podařilo dostat k jednacímu stolu Saudskou Arábii a Irán? Našli jste slova uznání za ruský uklidňující vliv v Sýrii? Patříte mezi ty, kteří nás se zdviženým ukazovákem varují, abychom neházeli všechny Ukrajince do jednoho pytle, ale u Palestinců je vám to šumák? Ani vás nemusím zpovídat a odpovědi na ty otázky znám...

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …