Důkazy o financování protiunijních stran Kremlem jsou prý jasné. A britský komentátor objevil další možné Putinovy plány

31.01.2015 9:51

Komentátor britského konzervativního deníku Con Coughlin se obává, že díky vítězství levicové Syrizy získalo Rusko v Evropské unie silného spojence. Ruský prezident Vladimir Putin tak prý bude moci i nadále destabilizovat EU.

Důkazy o financování protiunijních stran Kremlem jsou prý jasné. A britský komentátor objevil další možné Putinovy plány
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

"To, s jakou neskrývanou radostí přijal Kreml vítězství radikální levicové Syrizy v řeckých parlamentních volbách, by mělo evropské politiky vážně znepokojovat," konstatuje Coughlin. Podle britského novináře prezident Putin od počátku zmrazení vztahů s Evropskou unií nevynechá ani jednu příležitost, jak destabilizovat tento evropský projekt.

"Existují průkazné důkazy o napojení bývalých důstojníků KGB na některé pravicové strany ostře kritizující EU. Zajišťovali pro tyto strany financování, včetně poskytování úvěrů v řádu mnoha milionů liber např. pro Národní frontu Marine Le Penové," upozorňuje Coughlin.

Celý text v angličtině najdete ZDE

"Příklad náklonnosti k Syrize však naznačuje, že Rusko se zdaleka nesoustředí jen na pravicové strany mající negativní vztah k EU. Pro Putina je dobrá každá politická strana, jež přivodí bruselskému establishmentu vrásky na čele. Lhostejno, jestli má blíž k levicové nebo pravicové ideologii," píše Coughlin. Není dle jeho mínění vůbec náhoda, že mezi prvními gratulanty právě jmenovanému řeckému premiérovi Alexisi Tsiprasovi byl ruský velvyslanec v Řecku Andrej Maslov, který vůdci Syrizy předal osobní dopis od Vladimira Putina.

"Nová řecká vláda už naznačila, kterým směrem se upínají její zraky. Atény již stačily kritizovat plány Evropské unie na zpřísnění sankcí vůči Moskvě, o kterém se uvažovalo v reakci na zvýšenou bojovou aktivitu Ruska na východoukrajinských bojištích. Podle úřadů pomáhají separatistům ruské jednotky o síle až 9000 vojáků," uvádí Coughlin a vysvětluje, že snaha Řecka zbavit se závazků vůči EU v podobě realizování úsporných balíčků nevěstí pro budoucí snahy Evropské unie vyvíjet na Moskvu silnější tlak nic dobrého.

"Bohužel se zdá, že Kreml nyní získal v srdci Evropy nového spojence, což Putina jen povzbudí v tom, aby i nadále podnikal další politické masakry na úkor EU," uzavírá Coughlin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…