Dusno na tiskovce se starostou Kolářem. Nastoupil tam na něho „ruský troll“

12.09.2019 17:55

Koalice TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN rozhodla o tom, že socha maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva bude přesunuta do některé z památkových institucí a na náměstí Interbrigády, kde socha zatím stojí, vznikne nový pomník, na který bude vypsáno výběrové řízení. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář toto rozhodnutí obhajoval. Zmínil i ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dusno na tiskovce se starostou Kolářem. Nastoupil tam na něho „ruský troll“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

Zastupitelé Prahy 6 definitivně rozhodli o tom, že se socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva odsune z náměstí Interbrigády např. do muzea. Pro návrh odsunout sochu hlasovalo 33 zastupitelů, a to napříč politickým spektrem. Proti usnesení hlasovala jen a pouze Pirátka Barbora Hrůzová. Šest zastupitelů dalo najevo, že se zdrží hlasování, a pět dalších zkrátka nehlasovalo. Pro usnesení hlasovali také někteří členové hnutí ANO, Pirátů a Zelených.

Zastupitelé Prahy 6 hlasovali o přesunutí pomníku maršála Ivana Stěpanoviče Koněva

Anketa

Jste pro zachování sochy maršála Ivana S. Koněva na původním místě v Praze 6?

95%
5%
hlasovalo: 36044 lidí
„Nečekejte prosím to, že budeme tu sochu strhávat, ničit nebo ji jakkoli poškozovat. Opravdu budeme hledat její důstojné umístění, nejlépe v nějaké památkové instituci,“ zdůraznil před kamerami České televize na tiskové konferenci Kolář.

Cílem koalice je podle Koláře zklidnit celou situaci a věnovat se dalším důležitým problémům občanů Prahy 6, jako jsou sociální bydlení, doprava nebo školství a tak podobně.

Zastupitelé doufají, že dnešní rozhodnutí spory o pomník maršála Koněva definitivně uzavře.

Kolář vyjádřil naději, že se k tomu stejně postaví také zastánci ponechání Koněvovy sochy na původním místě a nebudou bránit přesunutí sochy.

Za zastánce ponechání sochy na původním místě promluvil na tiskové konferenci aktivista Žarko Jovanovič.

„Pane Koláři, vy jste mě v Reportérech ČT označil za ruského trolla a dezinformátora. Můžete mně říct, o co svá tvrzení opíráte?“

A Kolář mu odpověděl. „Já jsem to říkal opakovaně, několikrát, i dnes na zastupitelstvu. Zastávám názor, že člověk, který otevřeně podporuje režim Vladimira Putina, vychvaluje ho a šíří dezinformace na internetu, je proruský aktivista,“ pravil Kolář.

Posléze doplnil, že Žarko Jovanovič podle jeho informací sdílí na sociálních sítích zprávy, které se objevují na dezinformačních webech, které jsou podporovány Ruskou federací. „Víc k tomu nemám co říkat,“ uzavřel Kolář toto téma. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…