Dusnou atmosféru šluknovských měst chladí policejní těžkooděnci

24.08.2011 22:37

Převážně pozitivní odezvu sklidila přítomnost policejních těžkooděnců v ulicích severočeských měst. Noc v ulicích byla subjektivně klidnější, řekli ČTK během dneška místní politici. Zároveň ale pořád varují, že se jedná o bezprostřední řešení. Obavy z opětovného propuknutí násilí se váží především k pátku, na kdy byly ohlášeny do Varnsdorfu a Rumburku demonstrace proti nepřizpůsobivým. Varnsdorfská radnici ji už nepovolila, rumburská zatím váhá.

Dusnou atmosféru šluknovských měst chladí policejní těžkooděnci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace DSSS

V ulicích Varnsdorfu, Rumburku, Nového Boru a Šluknova střežili policejní těžkooděnci v noci na dnešek poprvé. Šest hlídkových týmů po osmi lidech zatím sklidilo spíše chválu. "Určitě to mělo kladný vliv, na ulicích byl o poznání větší klid. Pozitivní odezvu začínáme dostávat i od místních," řekl ČTK děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Během dneška si užíval Rumburk na pohled úplně normální den a o jediné dusno se staralo počasí; žádné zvláštní projevy rasové nesnášenlivosti vidět nebyly.

Podle policejního prezidia hlídky během prvního dne služby zkontrolovaly více než 200 osob. Vypátraly také dvě osoby, po kterých bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Žádné vážnější konflikty, ani trestnou činnost policisté řešit nemuseli, sdělil mluvčí prezidia Jan Melša.

SLEDUJEME TÉMATA Romové a Romové v Novém Boru

Situace se zklidnila, pochvalují si starostové

"Po jedné noci je strašně brzo to hodnotit, ale v ulicích jsou vidět a zaznamenal jsem taky několik pozitivních reakcí. Můj subjektivní pocit je, že v ulicích bylo klidněji," řekl ČTK místostarosta jedenáctitisícového Rumburku Ladislav Pokorný (ČSSD). Podobně to vnímá i jeho protějšek ze sousedního Varnsdorfu Josef Poláček. "Po jedenácté večer v ulicích skoro nikdo nebyl a i Romové chodili maximálně po třech. Chválili si to i lidé, ale možná tomu pomáhá i datum. Být kolem patnáctého, tedy po výplatě dávek, asi by měli víc práce," řekl.

Naopak zástupci novoborské skupiny Bezpečí domova, kteří zorganizovali před týdnem protestní setkání v Novém Boru, nechtějí současnou situaci ve městě komentovat. "Nejsem politik a nechci prezentovat své názory, chceme jen pomoci těm zraněným," řekla dnes ČTK jedna z organizátorek. Skupina začala dávat dohromady sbírku na právníka, který by měl pomoci mužům zraněným při potyčce 7. srpna vymoci náhradu škody.
„Jak dopadnou páteční demonstrace?" děsí se místní

Politici ale zároveň upozorňují na to, že jde jen o krátkodobé řešení. Rumburská radnice se obává především pátečního odpoledne; skupina anonymů svolává po Facebooku demonstraci proti nepřizpůsobivým, jenže na ní se chystají různorodé skupiny lidí. Do diskuse přispívají jak lidé s názory blízkými nacionalistům, tak i ti, kteří se označují za slušné Romy. Pozvánka na shromáždění má značnou odezvu, na sociální síti se k účasti přihlásilo už přes 1100 lidí a dalších 700 prý svou účast zvažuje. Městský úřad v Rumburku ale demonstraci asi nepovolí.

"Upřímně, určitého střetu se opravdu bojíme," řekl ČTK Pokorný. Právě on za rumburskou ČSSD už dříve rezervoval prostor na náměstí, čímž demonstraci fakticky blokuje. Aby ji radnice mohla vůbec povolit, musel by ustoupit. "Zatím se k tomu nepřikláním, ale řešíme, co bude nejlepší," dodal. Nikdo ho prý do dnešního odpoledne ani nekontaktoval se snahou o dohodu. Rozhodnutí radnice musí padnout do čtvrtečního odpoledne. Na Facebooku se množí zlostné reakce Rumburských, kteří spílají radnici.

Večer rozeslalo vedení Rumburku prohlášení, v němž apeluje na občany, aby se při páteční demonstraci nenechali vyprovokovat extremisty. "Z našich zdrojů máme množství potvrzených informací, že se na toto shromáždění chystá několik skupin radikálně a extremisticky smýšlejících jedinců. Jsme přesvědčeni, že tito lidé sem míří jen proto, aby zde mohli provokovat k násilnostem a vybít si zde své agresivní nálady," uvedl v prohlášení starosta Jaroslav Sykáček. Zda bude shromáždění povolené, či nikoli, k tomu se radnice zatím stále nevyjádřila.

Demonstrace v Rumburku se má uskutečnit od 17:00, o hodinu dřív je plánován začátek obdobného mítinku na náměstí ve Varnsdorfu. Druhý z nich ale radnice nepovolila. "Neohlásili ho tři dny předem," zdůvodnil Poláček. Organizátorem mítinku měl být za Mladé sociální demokraty Lukáš Kohout, proslulý jako falešný asistent bývalého poslance Jana Kavana, ČSSD i mladí socialisté se ale od něj vzápětí distancovali. Místo toho uspořádá město veřejnou debatu s občany v sobotu dopoledne. V Novém Boru se 10. září chystá pochodovat nacionalistická Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Srpen přinesl ostré spory mezi bílými a Romy

Napětí mezi starousedlíky a Romy v oblasti Lužických hor se stupňuje poslední dva roky. Místní tvrdí, že realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými, které pak odstěhují na sever a opravené byty se ziskem prodají. Krom toho na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost i řada podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení.

Naplno se daly emoce do pochodu během srpna. Nejdřív zaútočila skupina pěti Romů mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Podle záznamů létaly vzduchem výroky na adresu "bílých hlav", z nichž tři si z potyčky odnesly těžká zranění. Dva útočníky policie stále hledá. O 14 dnů později potom v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku Čechů, z nichž jeden skončil po úderech teleskopickými obušky v nemocnici s řadou zlomenin. Dva pachatelé jsou obviněni z ublížení na zdraví s rasovým podtextem.

Čtěte také:

Policie prý zatím situaci na Šluknovsku uklidnila 

Šluknovská města očekávají demonstrace kvůli Romům 

Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka 

reklama

autor: qot

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…