Důvěra v českou ekonomiku v říjnu mírně vzrostla, ukazují data ČSÚ

24.10.2012 10:10

Celková důvěra v českou ekonomiku v říjnu mírně vzrostla. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání se zářím zvýšil o 0,5 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zlepšila v průmyslu a ve stavebnictví; v obchodě a ve službách klesla. Důvěra spotřebitelů meziměsíčně vzrostla. Meziročně jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů i indikátor důvěry spotřebitelů nižší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu mírně vzrostla, ukazují data ČSÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Důvěra v domácí ekonomiku není nijak dobrá, avšak pozitivní zprávou je, že souhrnně dále neklesá, shodují se analytici. "Je to docela zajímavý výsledek, protože naznačuje, že se situace alespoň dále nezhoršuje," komentoval aktuální výsledky konjunkturálního průzkumu analytik ČSOB Petr Dufek. Nicméně aktuální zlepšení celkové nálady v české ekonomice podle něj asi není nutné přeceňovat, protože rizika pro další vývoj rozhodně nemizí. "Právě naopak. Evropská dluhová krize pokračuje, EU balancuje na hraně recese a domácí poptávka setrvává i nadále v silném útlumu," podotkl.

Slabá poptávka je problém

V průmyslu se v říjnu hodnocení současné celkové ekonomické situace změnilo jen nepatrně. Hodnocení celkové poptávky se mírně zvýšilo, zvýšilo se i hodnocení zahraniční poptávky. Zásoby hotových výrobků se nezměnily. Hlavní bariérou růstu produkce je opět nedostatečná poptávka, podle statistiků ji uvádí víc než polovina respondentů. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou stejná, pro příštích šest měsíců jsou nižší než v září. "Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci zvýšila, ale oproti hodnotám z října 2011 je stále nižší," uvedl ČSÚ.

Hodnocení situace v průmyslu, kde výrobci dokonce čekají mírné zvýšení produkce, Dufek označil za dobrou zprávu. "Jestli se tak stane, je otázkou, protože hlavní brzdou tuzemské produkce zůstává nedostatečná poptávka. A právě poptávka a její výhled moc pozitivní signály pro nejbližší měsíce rozhodně nevysílá," uvedl.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v říjnu proti září zvýšilo a zvýšilo se i hodnocení celkové poptávky. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost ve stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Celkově se důvěra ve stavebnictví proti minulému měsíci zvýšila, ale stále zůstává nižší než v říjnu 2011.

Lidé jsou stále pesimističtí

V obchodu se hodnocení ekonomické situace proti září mírně snížilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce se mírně snížila, pro příštích šest měsíců se nezměnila. Celkově v říjnu důvěra v obchodě meziměsíčně mírně poklesla a nižší je i v meziročním srovnání.

Ve vybraných odvětvích služeb se v říjnu hodnocení ekonomické situace proti září téměř nezměnilo. Hodnocení říjnové poptávky se snížilo a její očekávání pro příští tři měsíce se snížila také. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro příští tři měsíce se téměř nezměnila, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově důvěra ve vybraných službách podle ČSÚ meziměsíčně poklesla a nižší je i v meziročním srovnání.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v říjnu meziměsíčně zvýšil, ale v meziročním srovnání je stále nižší. Pro příštích dvanáct měsíců se snížily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy ze zhoršení finanční situace respondentů, stejně jako obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, jsou o něco nižší i proti minulému měsíci. Úmysl spořit se snížil. "Respondenti se nadále obávají růstu cen," uvedl ČSÚ.

Stejně jako v případě průmyslu je podle analytiků předčasné přeceňovat i zlepšení důvěry spotřebitelů. "Je sice vyšší než v předchozím měsíci, ale i tak zůstává velmi nízká. Lidé se sice z pohledu čísel statistického úřadu obávají budoucnosti o něco méně, avšak na druhou stranu jsou jejich obavy srovnatelné se situací, kdy kulminovala minulá recese naší ekonomiky," uvedl Dufek. Miroslav Novák ze společnosti Akcenta upozornil, že se mezi spotřebiteli mírně snížil úmysl spořit. "Vyvstává tak otázka, zda apel guvernéra České národní banky, aby domácnosti začaly více utrácet, začíná nést své první ovoce," podotkl Novák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…