Dva komunisti, plivnutí do tváře. Kocáb zuří, zato Horáček hájí generála

20.01.2023 7:32 | Ze sítí

Prezidentské volby, v jejichž finále se o křeslo hlavy státu utkají kandidáti s komunistickou minulostí, jsou pro hudebníka Michaela Kocába zklamáním. V rozhovoru pro Český rozhlas to popsal jako „plivnutí do tváře obětem minulého režimu“.

Dva komunisti, plivnutí do tváře. Kocáb zuří, zato Horáček hájí generála
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Pro Michaela Kocába není dostatečné ani to, že se prezidentští kandidáti Andrej Babiš a Petr Pavel za své členství v KSČ omluvili a distancovali. Jedná se prý pouze o distanc účelový: „Až když se chtějí s prominutím vydrápat na post prezidenta republiky, tak se distancují a omluví se. Ano, omluvili se už dřív, protože se pohybovali na lukrativních pozicích demokratického režimu, který vyžadoval nějakou poloomluvu.

Ale omlouvám-li se v souvislosti s tím, že chci získat další lukrativní post v řadě po lukrativních postech v bývalém socialismu, je ještě něco úplně jiného,“ míní exministr pro lidská práva.

Vhodná sebereflexe je nehrnout se na post nejvyššího ústavního činitele této země. Kocáb se obává, že prezident s takovou minulostí bude společnost rozdělovat. „Jestliže je to skutečná kontemplace a vnitřní usebrání a pochopení toho, že jsem zhřešil, musím z toho vyvodit i určitou konsekvenci, která mi říká: Nebudu se tlačit na první místo ve státě, protože rozdělím společnost. Rozdělím ji tak, jak ji ani Miloš Zeman, ani Václav Klaus nerozdělili. Protože tady jsou lidi, kteří trpěli, byli zabíjeni, byli v kriminálech, byli popravováni,“ zlobí se Kocáb.

„Je to plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu, když někdo, kdo byl členem té organizace, se dnes chce stát prezidentem a nám je to jedno,“ konstatuje Kocáb.

Naopak spisovatel Michal Horáček, který se k tématu pro Český rozhlas také vyjadřoval, by kandidátům šanci dal: „Podstatné je, zda jsou schopní vnímat svou komunistickou minulost jako problematickou a jestli se dalších 33 let snažili aktivně své selhání nějak napravit.“ Rovněž však připouští, že řada obětí komunistického režimu může cítit jako vlastní zneuctění, že se prezidentem stane člověk, který byl spojený s komunistickým režimem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…