Dva profesoři v rudých novinách odsoudili nápad, který vzešel od Babiše

31.12.2013 12:44

Hnutí ANO chce zavést dvoukolový většinový systém pro volby do Poslanecké sněmovny. Takový návrh se ale nelíbí komunistům, kteří se nechali slyšet, že takový návrh nepodpoří. Informoval o tom levicový server Halónoviny.cz.

Dva profesoři v rudých novinách odsoudili nápad, který vzešel od Babiše
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Profesor Oskar Krejčí

„Výsledky poměrného systému nejsou dobré. Způsobuje značnou nestabilitu vlád,“ zdůvodňuje návrh ANO jeho místopředsedkyně Věra Jourová. Domnívá se, že změnou dosavadního volebního systému by se docílilo stabilnějších vlád a rychlejších povolebních vyjednávání.

Úvahy o změně volebního systému ale razantně odmítá KSČM. „Byl to dlouhodobý evergreen ODS a ČSSD. Za Zemanovy vlády obě strany předložily návrh na změnu volebního systému, a také ji schválily. Proti se postavil tehdejší prezident Václav Havel a malé strany, které uspěly u Ústavního soudu s tím, že taková změna jde proti Ústavě, která říká, že do Poslanecké sněmovny se volí systémem poměrného zastoupení a do Senátu většinovým systémem,“ sdělil Haló novinám místopředseda ústavně právního výboru sněmovny Stanislav Grospič.

Profesor Pavlíček: Limity by se neměly překračovat

Negativní stanovisko zaujímá i ústavní právník, profesor Václav Pavlíček, podle jehož názoru by přijetí takového návrhu zpochybnilo existenci Senátu.

„Koncepce voleb do obou komor Parlamentu spočívá v tom, že do sněmovny, která má více odpovídat rozložení politických sil, a má proto i více pravomocí, volíme podle principu poměrného zastoupení. Senát je pak postaven na principu většinovém. Jakmile by se to změnilo, celá tato zásadní logika, která byla také důvodem ke dvoukomorovému Parlamentu, padá. A bylo by pak třeba zvážit, jestli je existence Senátu na místě,“ uvedl s tím, že by nutně musela následovat i změna Ústavy, nikoli jen volebního zákona.

Profesor také připomněl, že Ústavní soud tento koncept zamítl. „Zákonodárci by neměli překračovat limity, které tu jsou, pokud ovšem nechtějí změnit celý ústavní systém,“ podotkl.

ANO žije v iluzích, myslí si profesor Krejčí

Zachování současného volebního systému hájí i politolog, profesor Oskar Krejčí. „To je běžná nálada, která se objevuje mezi polistopadovými politiky ve chvíli, kdy dva jsou silní a mají představu, že ve většinovém systému budou mít více pravomocí než dosud podle poměrného zastoupení. Je to historicky v české politické kultuře úplný nesmysl,“ tvrdí.

Celý návrh je podle jeho mínění jen důkazem o totální nevzdělanosti českých politiků a o iluzích, v nichž hnutí ANO žije. „Mají za sebou dvoje volby. Jedny regionální, které dopadly špatně, a druhé do sněmovny, které pro ně dopadly skvěle. Ale jak budou vypadat volby za dva nebo čtyři roky, nemohou ani tušit. Dvoukolový systém, který se využívá pro volby do Senátu, je přece vůbec nechrání! To je naučená fráze z brožurek o politologii, ale v ČR to nefunguje. Odvozovat výsledky budoucích voleb od jednoho úspěchu je ukázka absolutní neschopnosti udělat analýzy a strategie,“ vzkázal profesor Krejčí na jejich adresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…