Dva roky vězení pro Válka? Kvůli řečem o očkování

13.01.2022 12:31

Na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka míří trestní oznámení. A to za jeho slova z pátého ledna, kdy vybízel, aby lidé šli na třetí dávku. Podle hnutí Chcípl PES, které trestní oznámení podává, z Válkových slov jasně vyplývalo tvrzení, že kdo se naočkuje, nezemře, a naopak zemře ten, kdo se nenaočkuje. A to podle statistik není pravda, tedy Válek šířil poplašnou zprávu, míní hnutí.

Dva roky vězení pro Válka? Kvůli řečem o očkování
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: prof. MUDr. Vlastimil Válek

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
Ministr Adam Vojtěch čelil za dobu výkonu své funkce ministra zdravotnitcví hned několika trestním oznámením. A jeho nástupce Vlastimil Válek na tom zřejmě nebude lépe. Trestní oznámení na něj podává hnutí Chcípl PES.

Válek se měl dopustit šíření poplašné zprávy, a to pátého ledna tohoto roku. „Oznamovaná osoba vystoupila dne 5. ledna 2022 na tiskové konferenci po jednání Vlády České republiky. Oznamovaná osoba na této konferenci pronesla, že Vláda otevřela očkovací centra pro všechny, kteří mají pět a více měsíců po druhé dávce a že očkování je jediným způsobem, jak se mohou občané České republiky chránit proti vážnému průběhu tohoto onemocnění a proti tomu, aby neumřeli. Jediná odpověď na otázku, proč se očkuji je podle oznamované osoby jednoduchá, a to abych neumřel.

Na závěr svého monologu opět apeloval na všechny ty, kteří se mohou nechat očkovat, aby tak učinili co nejrychleji, protože se očkují kvůli tomu, aby neměli vážný průběh a aby nezemřeli. Je to údajně jediný způsob, jak se tomu všemu můžeme vyvarovat a zdůraznil, že jiná cesta není,“ uvádí hnutí Jakuba Olberta a Jiřího Janečka.

Podle hnutí Chcípl PES z Válkových slov jasně vyplývá, že kdo se nenechá očkovat, ten po onemocnění covidem-19 zemře. Což podle statistik prokazatelně není pravda, protože se podle počtu pozitivních testů nakazilo skoro 2,5 milionu lidí a zemřelo „pouze“ 36,5 tisíce lidí. „Zbylých 2 462 789 osob má nejspíš daleko větší pravděpodobnost, že nebudou hospitalizované, že nebudou ošetřované na JIP a že nezemřou, než ty, které se nechaly očkovat. Uvedený počet 2 462 789 osob tvoří téměř čtvrtinu populace ČR,“ argumentuje Chcípl PES.

Dále z Válkových slov dle hnutí vyplývá, že kdo se očkovat může, ten by se měl očkovat co nejrychleji, aby neměl vážný průběh a nezemřel. Ministr také řekl, že jiná cesta není. Proti tomu staví Chcípl PES tabulku, která ukazuje, že většina osob přežije onemocnění bez hospitalizace a bez větších obtíží. Kromě toho statistiky jasně ukazují, že ne každý, kdo se nechá očkovat, na covid nezemře, a naopak, že kdo se očkovat nenechá, tak ano.

Podle Chcípl PES je zde podezření, že se ministr Válek dopustil šíření poplašné zprávy, tedy trestného činu s trestní sazbou dva roky vězení nebo zákazem činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…