Dva z devíti kandidátů na prezidenta nedodali účetnictví kampaně

04.05.2018 15:33

Sedm z devíti kandidátů na prezidenta poslalo Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zprávu o financování volební kampaně a souvisejícího účetnictví. Zbylí dva kandidáti účetnictví nedodali. Uvedl to dnes předseda úřadu Vojtěch Weis. Zprávu přinesla ČTTK.

Dva z devíti kandidátů na prezidenta nedodali účetnictví kampaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Podle člena vedení úřadu Tomáše Hudečka však nešlo o kandidáty druhého kola prezidentské volby, z čehož vyplývá, že obojí zaslal prezident Miloš Zeman i jeho soupeř Jiří Drahoš.

Prezidentští kandidáti museli dodat úřadu informace o financování své kampaně ze zákona. Lhůta jim uplynula o půlnoci z pondělka na úterý. Uchazeči o Hrad měli povinnost zveřejnit informace na svém webu a také poslat úřadu zprávu. Úřad se případy začal zabývat až po svátečním prvomájovém úterku.

Povinnost se vztahovala na 29 lidí, kromě devíti soupeřů, kteří se utkali o funkci prezidenta republiky, ji mělo i 11 lidí, jimž ministerstvo vnitra nezaregistrovalo kandidátní listinu, i ti, kdo sice sbírali podpisy, ale nakonec kandidátní listinu nepodali.

Z 11 nezaregistrovaných dodali zprávu o financování kampaně tři a účetnictví nikdo. Ze zbylých povinných, kteří si ani nepodali přihlášku, jen jeden splnil své povinnosti úplně a dva poslali pouze zprávu o financování kampaně. Ostatním chyběla zpráva o financování i účetnictví.

Úřad nyní zprávy a účetnictví posoudí po formální stránce a případně vyzve dotčené, aby doplnili nedostatky. Následně úřad zveřejní účetnictví kandidátů na webu a zkotroluje financování volebních kampaní a jednotlivých kandidátů obsahově. Za nesplnění některé ze zákonných povinností souvisejících s obsahem zprávy a zasláním podkladů o účetnictví hrozí pokuta od 10.000 do 100.000 korun.

Na prezidenta kandidovalo devět lidí. Kromě Zemana to byli Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek a Marek Hilšer.

Ministerstvo odmítlo žádosti Josefa Tomana, Petra Blahy, Daniela Felkela, Oldřicha Fialy, Romana Hladíka, Terezie Holovské, Libora Hrančíka, Davida Chadimy, Anny Kašné, Martina Ludačky a Karla Světničky.

Volby byly v lednu, funkci obhájil Zeman. Své náklady vyčíslil téměř na 23 milionů, bezúplatná plnění mu poskytlo například sdružení Přátelé Miloše Zemana nebo Strana práv občanů. Drahoše vyšla kampaň skoro na 50 milionů, Horáčka skoro na 40 milionů a Topolánka na více než 18 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…