Dva za jednoho. V Mariupolu zajali Brity. A Johnson teď stojí před zkouškou

18.04.2022 12:55

Dva britští bojovníci byli zajati a objevili se na obrazovkách ruské státní televize. Chtějí po britském premiérovi, aby vyjednal jejich propuštění za Putinova známého.

Dva za jednoho. V Mariupolu zajali Brity. A Johnson teď stojí před zkouškou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Dle agentury Reuters se na obrazovkách ruské státní televize dnes objevili dva britští občané a požadovali, aby byli vyměněni za Viktora Medvedčuka, ukrajinského podnikatele a politika (poslance a lídra Opoziční platformy - doplněno na základě požadavku faktcheckingu) s blízkými vazbami na Vladimira Putina, Medvedčuk je kmotrem Putinovy nejmladší dcery. Jedná se o Shauna Pinnera a Aidena Aslina.

Není jasné, zda na dotyčné nebyl vyvíjen nátlak, ovšem na obrazovce podle Reuters požádali britského premiéra Johnsona, aby je pomohl dostat domů výměnou za Ukrajinci drženého Medvedčuka.

Dle britské Sky News považuje Pinner Ukrajinu za svou „adoptovanou zemi“ a ve spolupráci s ministerstvem zahraničí chce jeho rodina zajistit jeho práva jakožto válečného zajatce. Pinner byl údajně zajat v Mariupolu, kde bojoval po boku ukrajinských mariňáků po dobu pěti až šesti týdnů. Na Ukrajinu však přišel už v roce 2018, má vojenské zkušenosti ze Severního Irska a Bosny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…