Dvanáctiletý chlapec, Dmytro se jmenoval. Teror, žádná náhoda, hovořil v noci Zelenskyj

02.07.2022 12:00

Zavražděný chlapec, 12 let, jmenoval se Dmytro. Žádná náhoda. Dobře promyšlený účelový ruský teror. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. O ruských válečných zvěrstvech.

Dvanáctiletý chlapec, Dmytro se jmenoval. Teror, žádná náhoda, hovořil v noci Zelenskyj
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vrátil k ruskému raketovému útoku na civilní budovu v Oděse, po které zůstalo 20 mrtvých a desítky zraněných.

„Zdůrazňuji: jde o promyšlený, účelový ruský teror, ne o nějaké chyby nebo náhodný raketový úder. Čtyři lidé z jedné rodiny byli zabiti... Zavražděný chlapec, 12 let, jmenoval se Dmytro... V současnosti je na seznamu mrtvých 21 lidí a asi 40 je zraněno. Čísla se celý den měnila, bohužel počet obětí se zvyšuje,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Další rakety prý byly odpáleny na Zatoku. A na Mykolajiv. Tam podle Zelenského dopadlo 12 raket. Na různé objekty ve městě. „Je to jen jedna noc a ráno... Upřímnou soustrast všem rodinám, kterým tyto útoky vzaly jejich milované,“ řekl Zelenskyj.

Ve světle těchto útoků je Zelenskyj podle svých vlastních slov velmi vděčný Spojeným státům a zvláště prezidentovi Bidenovi, že poskytnou Ukrajině obranné systémy NASAMS. Protiletadlové raketové komplexy, které posílí ukrajinskou  protivzdušnou obranu. A souběžně prý probíhají jednání o dodávkách dalších zbraní.

Zelenskyj také oznámil, že vznikla skupina složená z osobností z několika zemí – Austrálie, USA, Švédska, Velké Británie, Německa, Polska, Francie, Itálie a Ukrajiny, která si klade za cíl vytvořit systém bezpečnostních záruk pro Ukrajinu. Takových záruk, které by Rusko měly odradit od budoucích útoků na Ukrajinu.

Podle ukrajinského prezidenta navíc všechen ruský teror nedokáže zabránit tomu, aby se Ukrajina přiblížila Evropské unii a nakonec aby se stala jejím členem.

„Jsem vděčný předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, která ve svém dnešním (pátečním) projevu k Nejvyšší radě vyjádřila Ukrajině jasnou podporu. Nebudeme ztrácet čas. Věřím, že Ukrajině se podaří získat členství stejně energicky, jako jsme my získali kandidaturu,“ poznamenal Zelenskyj.

A nakonec se tradičně rozloučil. „Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…