Dvě procenta na obranu schválena. Mírová dividenda skončila loni v únoru, vzkázala Černochová od pultíku

21.04.2023 11:44 | On-line

Poslanci vládní koalice schválili zákon, podle něhož bude Česko vydávat rok co rok 2 procenta HDP na obranu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to i s ohledem na válku na Ukrajině považuje za zcela nezbytné. Bývalý ministr obrany za ANO Lubomír Metnar zákon podpořil. S jednou výhradou. A opoziční poslanec Radek Koten (SPD) se snažil zákon úplně shodit ze stolu s odůvodněním, že teď potřebujeme více peněz pro české občany, nikoli pro českou armádu.

Dvě procenta na obranu schválena. Mírová dividenda skončila loni v únoru, vzkázala Černochová od pultíku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Vládní koalice ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN schválila legislativu, podle které bude muset Česko vydávat 2 procenta HDP, k čemuž se Česká republika ostatně zavázala už při vstupu do NATO v roce 1999, ale svůj závazek po léta neplnila. Stejně jako nemalá část ostatních členských zemí NATO. Návrh zákona má především napomoct zajistit finanční prostředky na financování rozsáhlejších projektů na modernizaci armády.

Vzhledem k válce na Ukrajině přišel podle Černochové čas, aby Česko opravdu investovalo do obrany to, co je třeba. „Vybírání mírové dividendy skončilo loni v únoru,“ řekla.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí

Proti tomuto zákonu se ostře vymezilo opoziční hnutí SPD, které žádalo smetení takovéhoto zákona ze stolu.

„Je vidět, že se nás vláda snaží připravit na stav ohrožení státu a na válečný stav,“ rozčiloval se poslanec SPD Radek Koten.

Naopak jsou silné důvody pomoci hlavně našim občanům, kterým se propadá životní úroveň, hrozí pády firem, a tedy i růst nezaměstnanosti. V téhle situaci utrácet na obranu tolik, že to Armáda České republiky ani nestihne smysluplně a včas proinvestovat, to je plýtvání peněz samozřejmě daňových poplatníků. Postup by měl být přesně opačný. Stanovit si priority, aktualizovat vojenské obranné dokumenty, zjistit, co se dá v daném roce nakoupit a za kolik a až podle toho postavit obranný rozpočet. Armáda by měla dostávat právě tolik, na kolik má připravené a dlouhodobě vysoutěžené strategické a významné akviziční projekty. Provádět průběžné modernizace a nikoliv nakupovat výzbroj pouze ze zahraničí,“ upozorňoval dále.

Bývalý ministr obrany za dnes opoziční hnutí ANO Lubomír Metnar návrh zákona podpořil. S jednou výhradou.

„Hnutí ANO podporuje růst výdajů na obranu, vždy podporovalo, za naší předchozí vlády dokonce stoupl rozpočet o 100 % výdajů na obranu. Chtěl bych říci, že tady ze strany nás není zpochybnění, ale pouze je tady jedna věc – při aplikaci tohoto zákona dojde ke skokovému navýšení. Takže i přes podporu tohoto zákona nás bude velmi zajímat, jak toto skokové navýšení finančních prostředků bude účelně a efektivně využito. Děkuji vám za pozornost,“ prohlásil u sněmovního řečnického pultíku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fašisti, zločinci a vlastizrádci se paktují ...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemedard , 21.04.2023 12:02:31
Pryč s nimi i s celou vládou. Starejme se o naše občany. Na prvním místě. Proto tento stát existuje ....

|  14 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…