Dveře do NATO pro Ukrajinu jsou otevřené, soudí Landovský

29.08.2022 20:51

Ruská agrese na Ukrajině trvá už přes půl roku. Stálý představitel ČR při NATO Jakub Landovský v pořadu Interview ČT24 komentoval vývoj válečného konfliktu. Varoval před kritickou situací u záporožské elektrárny. „Ta situace je vážná, představuje nebezpečí pro celý svět,“ uvedl. Hovořil také o tom, v jaké fázi je schvalování Finska a Švédska do NATO a zda i Ukrajina má do něj dveře otevřené.

Dveře do NATO pro Ukrajinu jsou otevřené, soudí Landovský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Syn Pavla Landovského Jakub

Podle některých zdrojů Ukrajinci již zahájili protiútok u Chersonu. Landovský zatím zlom v této válce neočekává. „Moc bych si to přál. Přál bych si, aby Ukrajinci dosáhli nějakých výrazných úspěchů, bohužel to nějak vysoce pravděpodobné v tuto chvíli nevidím. Obě strany mají naprosto neslučitelné cíle,“ řekl aktuálně k rusko-ukrajinskému konfliktu.

„Situace je velice napjatá a ty síly jsou velice vyrovnané. Jsme ve fázi opotřebovávací války. Je velmi dobře, že je Ukrajina schopna rozhýbat své úsilí a je jednotná v tom, že je nyní potřeba provést ofenzivu,“ pokračoval.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

Ukrajina má podle Landovského předpoklad být úspěšná díky vysoké bojové morálce po pokračující pomoci Západu v dodávání techniky. Rusko podle něj Ukrajinu velice podcenilo. „Rusko proto nyní adaptuje svou strategii na poslední vývoj na bojišti,“ doplnil.

Věnoval se také kritické situaci u jaderné záporožské elektrárny. Přicházely informace o tom, že Rusové ostřelují města v blízkosti Záporoží.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Jak velké nebezpečí pro NATO představuje právě jaderná elektrárna jako součást války? „Představuje nebezpečí nejen pro NATO, ale pro celý svět. Každá jaderná situace má obrovský psychologický dopad. To, že Rusko drží pracovníky té elektrárny jako rukojmí, velmi zvyšuje napětí a veškerá rizika.

Je to obrovská elektrárna s velkým strategickým dopadem, je schopna dodávat elektriku na Krym, ale zároveň je velmi křehká, protože je na břehu Dněpru, bere z něj vodu. Jakýkoliv útok třeba na rozvodné sítě ji odstřihne od proudu. Ta situace je vážná jako cokoliv, co se týká jaderné oblasti,“ zdůraznil Landovský, podle kterého válka hned tak neskončí.

Stranou nezůstalo ani rozšiřování Severoatlantické aliance. Míří do ní Švédsko a Finsko. V Poslanecké sněmovně i v Senátu již prošly klíčové dokumenty, i prezident Zeman zřejmě připojí svůj podpis.

Může se celý proces zadrhnout podle Landovského na Turecku, které chce po Finsku a Švédsku vydání lidí, které považuje za teroristy? „To se brzy dozvíme. Ten turecký otazník se brzy změní ve vykřičník a budeme čekat, jak se Turecko zachová. Já ale pořád věřím, že se takto výhodná a důležitá věc nakonec podaří realizovat,“ míní. Švédsko i Finsko deklarují, že s Ankarou budou jednat.

Také Ukrajina má podle Landovského dveře do NATO „otevřené“. „Bude je mít otevřené, každá evropská země má šanci vstoupit do Aliance, pokud s tím souhlasí její členové a ona sama,“ poznamenal.

Co se týká hledání nového šéfa NATO, mohla by jím být žena? „Byli tu kandidáti i z východního křídla, objevily se i ženy. Například estonská prezidentka. Bude to velká debata. Máme jistotu, že to nikdy nebude občan Spojených států. Je třeba, aby nový šéf oplýval lidsky vlastnostmi a schopnostmi, které vždy umožní najít konsenzus. Musí to být především vynikající mediátor a člověk, který je i státnicky schopen zvednout telefon a zavolat hlavě jiného státu a na něčem se s ním domluvit,“ uvedl stálý představitel ČR při NATO, že to bylo forte generálního tajemníka Stoltenberga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…