Dvořáková: Politici, omezením vlastní imunity to nezachráníte

10.02.2012 19:42

Politoložka Vladimíra Dvořáková si myslí, že radikalizaci společnosti už nezabrání kroky poslanců, mezi nimiž se v poslední době objevily ty veřejností nejvíce vítané – přímá volba prezidenta a omezení imunity.

Dvořáková: Politici, omezením vlastní imunity to nezachráníte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Veřejnost tento krok českých zákonodárců jednoznačně vnímá jako reakci na její naštvanost. Podle mnohých hlasů omezení doživotní imunity i přijetí přímé volby prezidenta přišlo pozdě a napětí mezi lidmi příliš nezmírní. Na druhé straně to může část veřejnosti vnímat kladně," řekl Dvořáková v rozhovoru pro server prvnizpravy.cz.

Atmosféra ve společnosti je mimořádně rozjitřená

Podle profesorky se společnost radikalizuje už dlouho. "Na diskusních fórech a sociálních sítích se ozývají i velmi radikální hlasy. Zatím ale není možné říct jak se situace bude vyvíjet dát a k hromadným protestům dojde. Jisté ovšem je, že atmosféra ve společnosti mimořádně rozjitřená je," dodala politoložka.

Dvořáková nechápe, proč politici promarnili čas, kdy k nim byla společnost benevolentní. Kam tohle povede, neví. „Že je ve vypjaté společenské situaci aktivní krajní pravice nebo extrémní levice je přirozené. Neumím si ovšem představit, že by například pozice Mladých komunistů mohly vzbudit větší ohlas. Oni se vracení zpátky k padesátým letům a dokonce až je stalinismu. Tady bych perspektivu neviděla," zdůraznila Dvořáková. Větší šance dává nacionalistickým proudům v politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…