Dvousložkové zdravotní pojištění přinese férový systém

14.10.2011 9:38

Řešením dlouhodobých finančních potíží českého zdravotnictví by mohlo být dvousložkové zdravotní pojištění. Podle ředitele FN Královské Vinohrady Marka Zemana je to odvážný nápad, který je ale až zdrcujícím způsobem férový. Říká, že vybereme na pojistném tolik, kolik lidé za zdravotní péči spotřebují.

Dvousložkové zdravotní pojištění přinese férový systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek přišel s myšlenkou, že dlouhodobým řešením finančních problémů českého zdravotnictví by mohlo být dvosložkové zdravotní pojištění, kterému se říká nominální. V komentáři pro Lidové noviny to ředitel FN Královské Vinohrady Marek Zeman považuje za odvážný nápad, při jehož zavedení by byl systém až zdrcujícím způsobem férový.

Zjednodušeně řečeno by fungoval tak, že první, fixní část by se i nadále strhávala lidem z platu, tu druhou část by si lidé platili sami a její výši by si každý rok určovaly zdravotní pojišťovny podle toho, kolik peněz na pokrytí zdravotní péče svých pojištěnců potřebují. Tento systém říká, že se na pojistném vybere tolik, kolik lidé na zdravotní péči spotřebují.

Konečně půjde o skutečnou konkurenci mezi pojišťovnami

Podle ředitele FN Královské Vinohrady už nebude žádné dohadování o tom, kde vezmeme peníze na drahou léčbu, zda má být zaveden nadstandard nebo zda se budou léky do padesáti korun platit ze zdravotního pojištění. „Možnost stanovovat výši části pojistného podle vlastního uvážení konečně povede k tomu, že si pojišťovny začnou konkurovat a začnou bojovat o klienty," tvrdí Zeman.

A převrat bude v tom, že si začnou konkurovat i v rámci povinného zdravotního pojištění. Nyní sice máme systém více zdravotních pojišťoven, ale je nám na nic. Konkurovat si nemohou, nemají čím. „Výše pojistného je pevně daná a peníze, které od svých pojištěnců vyberou, jsou stejně mezi pojišťovnami stoprocentně přerozdělovány," připomíná šéf nemocnice.

Bude třeba větší volnost ve vztahu ke zdravotnickým zařízením

Bylo by ale také nutné posílit možnost vypovídat smlouvy s jednotlivými zdravotnickými zařízeními. „Jedině tak budou pojišťovny schopny tlačit na poskytovatele zdravotní péče, aby hospodařili efektivně, a ony mohly nabízet stejnou úroveň zdravotních služe za nižší pojistné než pojišťovny konkurenční," vysvětluje Zeman.

K věci:

Reportéři otevřeli kauzu IZIP. Šéf VZP si stěžuje na ČT. Wollner: Zbabělost 

Zákony o zdravotních službách a pojištění mají zelenou 

Češi mají ještě dobré zdravotnictví, srovnal americký novinář s USA 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…