EET nespasí svět, varoval senátor Valenta v ČT

01.03.2017 22:44

Senátor Ivo Valenta, zvolený jako nestraník s podporou Strany soukromníků, a senátor Jiří Hlavatý, zvolený za hnutí ANO, svedli před kamerami České televize další ostrou bitvu o elektronickou evidenci tržeb Andreje Babiše (ANO).

EET nespasí svět, varoval senátor Valenta v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

„EET poškodila ekonomiku hlavně v jedné věci, a to je důvěra podnikatelů ve stát. Hlavně těch malých. Už jen to říct, že všichni kradou...,“ kroutil hlavou Valenta hned v úvodu. Zdůraznil, že má opravdu na mysli malé podnikatele, velcí hráči na trhu to prý mají jinak. „To, že někdo řekl, že EET spasí celý svět, je špatně, protože ty velké firmy účtenky už vydávaly a já jsem přesvědčen, že je vydávat měly,“ doplnil Valenta.

Hlavatý zastával opačný názor. Za projekt EET se jasně postavil s tím, že podnikatelské prostředí má být pro všechny úplně stejné. Každý podnikatel musí dodržovat zákony. Daně musejí také platit všichni a EET slouží k tomu, aby přinutila k poctivému chování i ty podnikatele, kteří dosud jednali nepoctivě.

Senátor Valenta si ovšem trval na svém. Nelíbí se mu, že si Babiš se svým projektem „došlápl“ i na malé spolky, třeba na hasiče na vesnicích, jež jednou za čas pořádají nějakou zábavu. Ve vysílání také vysvětlil, které podnikatele považuje za malé. „Všem do toho milionu dejme paušál, protože ti lidé se musejí starat především o to, aby odvedli služby zákazníkům,“ zdůraznil Valenta. Tyto spolky často pracují zadarmo a teď jim ještě hrozí, že na ně přijde nějaká kontrola. Často ani nevědí, jestli se na ně povinnost EET vztahuje, či ne.

Pokud jde o nepoctivé podnikatele, Valenta uznává, že je v Česku máme, ale na ty si stát umí posvítit i bez EET. Nástrojů k tomu má i tak dost, je přesvědčen Valenta. Podle Hlavatého je tento závěr diskutabilní.

Senátor zvolený za hnutí ANO také pochybuje, že by EET přivedlo drobné podnikatele nad propast. „Já stále pochybuji o tom, že by měli končit. Oni dostali pět tisíc korun, oni dostali nižší sazby u těch restaurací. Ono se jim pomáhá,“ řekl Hlavatý.

Zapochyboval také o tom, že spuštění druhé vlny EET provází tolik problémů. „Pokud je tu takový chaos, tak se to musí projevit ve volbách. Pokud lidé nebudou chtít někoho, kdo tady prosazuje ten pořádek, tak přijde jiný ministr financí a změní to. Ale zatím tomu nic nenasvědčuje,“ shrnul svůj pohled na věc Hlavatý.

Nakonec došlo i na korunové dluhopisy, které si koupil Andrej Babiš od svého Agrofertu, ale také Valenta od Synotu. Senátor vysvětloval, že mezi těmito dvěma kauzami je rozdíl. „Já jsem v žádné z těchto firem nebyl předsedou představenstva. Ty dluhopisy byly vydány představenstvem a já jsem na to neměl žádný přímý vliv,“ podotkl politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…