EU: Romové jsou diskriminováni. Nemají přístup k čisté vodě, hygienickému zařízení a potravinám. Je to skvrna demokratické společnosti

09.04.2018 11:44

8. dubna slavíme Mezinárodní den Romů. Server Romea.cz v souvislosti s tímto dnem uveřejnil prohlášení členů Evropské komise, podle nichž jsou Romové Evropany, kteří si zaslouží stejná práva jako kteříkoli jiní Evropané. Podle eurokomisařů je však bohužel zatím nemají.

EU: Romové jsou diskriminováni. Nemají přístup k čisté vodě, hygienickému zařízení a potravinám. Je to skvrna demokratické společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, komisařky Marianna Thyssenová, Věra Jourová a Corina Creţu a komisař Johannes Hahn vydali společné prohlášení k Mezinárodnímu dni Romů.

„Nejenže romské komunity trpí kvůli předsudkům, diskriminaci a marginalizaci, velmi často nemají ani přístup k základnímu zajištění, jako je čistá voda, hygienická zařízení a potraviny. 80 % Romů je ohroženo chudobou. Tato situace dopadá především na Romy, nicméně je také skvrnou na obrazu naší demokratické společnosti,“ stálo ve společném prohlášení.

Boj proti diskriminaci Romů prý v žádném případě nekončí a právě 8. duben byl další dobrou příležitostí navázat na práci již odvedenou v této oblasti. Nejvíce práce je třeba odvést ve vzdělávání Romů Tady se toho povedlo hodně, ale podle eurokomisařů to stále nestačí. Notný kus práce je třeba odvést také v zapojování Romů do veřejné sféry. „Proto vyzýváme členské státy a naše partnery v rámci procesu rozšíření, aby pokračovali v tomto úsilí a podnikli konkrétní kroky v souvislosti s diskriminací a marginalizací Romů, též podporou účasti a zastoupení Romů ve veřejné sféře,“ uvedl Timmermans s kolegy.

Romové žijí v Evropě 700 let, jsou největší evropskou menšinou a jsou nedílnou součástí evropské kultury a dědictví starého kontinentu. Podle toho bychom k nim také měli přistupovat. EU národním státům hodlá pomáhat v úsilí integrovat Romy lépe do společnosti, aby 50 nebo více procent z nich nebylo ohroženo chudobou a dalšími problémy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…