EU chystá seznam, jaká zvířata smíte chovat. Jak se to stalo, kroutí lidé hlavou

24.10.2023 19:03 | Monitoring

Křečci, činčily, hadi i papoušci. Všechna tato zvířata již možná brzy nebude možné chovat. Důvodem je iniciativa z Bruselu, která má ve všech 27 unijních státech zakázat chov divokých a exotických zvířat v zajetí. Má totiž vzniknout seznam zvířat vhodných k chovu – a ta, která by na tomto seznamu nebyla, by nesměl nikdo s výjimkou zoologických zahrad chovat, píše server iDnes.cz.

EU chystá seznam, jaká zvířata smíte chovat. Jak se to stalo, kroutí lidé hlavou
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Seznam zvířat vhodných k chovu už existuje například ve Francii, Itálii, v Belgii či na Maltě. Zde se například nesmějí chovat křečci džungarští, osmáci degu, velcí plazi či jedovatí pavouci.

V Evropské unii se nyní hledá realizátor studie, která by ukázala proveditelnost vzniku takového seznamu. Obává se toho například předseda Českého svazu chovatelů Ondřej Matouš, podle něhož se to dotkne všech divokých zvířat chovaných v zajetí. „Vše, co není domácí zvíře, bude zakázané. Výjimku dostanou nějaká nejtypičtější zvířata jako třeba andulka. Skončí obchod, skončí výměna, skončí výstavy. Bude to konec českého chovatelství,“ uvedl Matouš.

Proti takovémuto seznamu se stavějí i česká ministerstva, například zemědělství, ale i Unie českých a slovenských zoologických zahrad. „Pro nás jsou přijatelné negativní seznamy, které už u nás platí a které omezují chov velkých šelem nebo medvědů, ale pozitivní seznam je nesmysl. Je to plíživý postup, jak jednou zakážou chov zvířat i nám,“ uvádí David Nejedlo, ředitel liberecké zoo.

Hlavním, kdo za tento nápad lobbuje, však nejsou evropští úředníci, ale ekologičtí aktivisté z organizací Eurogroup for Animals nebo Animal Advocacy and Protection. Podle ředitele druhé z organizací Davida van Gennepa by pozitivní seznam nahradil různé seznamy zákazů, které vždy zaostávaly za realitou. „Předchozí pokusy se nezdařily, protože pozitivní seznam byl napaden sdružením majitelů exotických zvířat. Upřímně doufáme, že nyní nový pozitivní seznam obstojí,“ uvedl.

„Kdy přesně se z „volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu“ stalo „nesmíte mít křečka“?“ zeptal se na sociálních sítích Honza Provazník. A známý pravicový komentátor Honza Paluska mu na to odpovídá: „Přesně v ten moment, kdy se z volného sdružení evropských zemí stala federativní republika. Pryč! Včera bylo pozdě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …