EU odsoudila ruský seznam nepřátelských zemí, na němž je i Česko

16.05.2021 6:15

Evropská unie lituje, že Rusko zveřejnilo seznam nepřátelských zemí, na němž je i její členský stát Česká republika. Prohlášení dnes vydal úřad vysokého představitele EU pro zahraniční věci Josepa Borella. Zařazení ČR na seznam a obvinění Prahy z nepřátelských činů proti Rusku považuje EU za neopodstatněné, vyjadřuje Praze solidaritu a vyzývá Moskvu, aby své rozhodnutí přehodnotila.

EU odsoudila ruský seznam nepřátelských zemí, na němž je i Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Tento pátek v ruském úředním věstníku vyšel seznam nepřátelských zemí, schválený ruskou vládou, ve kterém jsou uvedeny pouze Spojené státy a Česká republika. Podle seznamu smí Česko najmout pro své úřadovny v Rusku nejvýše 19 ruských pracovníků a USA ani jednoho.

Podle EU je opatření v rozporu s Vídeňskou diplomatickou konvencí z roku 1961 o povinnosti hostitelského státu zajistit fungování diplomatických misí. EU Rusko v textu vyzývá k respektování konvence.

„Vyzýváme Rusko, aby přehodnotilo své rozhodnutí tak, aby se zabránilo dalšímu zhoršování našich vztahů, které již jsou napjaté," uvádí se v textu. EU v něm píše, že bude svou pozici koordinovat se svými partnery a vyjadřuje plnou solidaritu s Českou republikou a se Spojenými státy.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době poznamenány diplomatickou roztržkou, která začala po oznámení Prahy ze 17. dubna, že z výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Obě země si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Obvinění související s explozemi Moskva odmítá a ruští představitelé je opakovaně označují za bezdůvodná, rozporuplná, nezodpovědná či provokativní.

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…