EU v reakci na terorismus zpřísní pravidla ochrany vnější hranice

20.11.2015 14:59

V reakci na teroristické útoky v Paříži chce Evropská unie lépe chránit své vnější hranice a mít větší přehled o tom, kdo je přechází či přejíždí. Shodli se na tom dnes na mimořádné schůzce v Bruselu ministři vnitra a spravedlnosti členských zemí unie.

EU v reakci na terorismus zpřísní pravidla ochrany vnější hranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Po posledním útoku bojovníků z teroristické organizace Islámský stát (IS) na evropské půdě by se také měly zpřísnit podmínky pro držení zbraní či obchodování s nimi, stejně jako zlepšit výměna informací. Do konce roku by také členské země EU měly nalézt shodu s europarlamentem na pravidlech celoevropského registru pasažérů v leteckém provozu (Passenger Name Register, PNR).

"Cílem je mít jednoduchý, operativní a výkonný stupeň spolupráce na trvalém základě," řekl novinářům po mimořádně svolaném jednání lucemburský vicepremiér Etienne Schneider. Právě Lucembursko je nyní předsednickou zemí EU.

O dnešní jednání požádala Francie. Rozsáhlý teroristický útok v jejím hlavním městě vzal přesně před týdnem život 129 lidem. Unijní státy dnes opět podle Schneidera jasně vyjádřily solidaritu se zasaženou zemí. Už v úterý ministři obrany osmadvacítky vyhověli žádosti Francie poskytnout jí v případě potřeby vojenskou pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…