Echo 24 odhaluje další Babišův tunel. Stačila prý jedna věta v zákoně a miliardy se sypou ještě víc

29.03.2015 10:16

V posledních týdnech se diskutuje o daňových úlevách na biopaliva, z nichž by těžil i majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO), ministr financí. Server Echo24.cz ale přináší informace o tom, že si miliardář našel i další cestu k rozšíření svého bohatství. Tentokrát prostřednictvím novely zákona o ochraně ovzduší.

Echo 24 odhaluje další Babišův tunel. Stačila prý jedna věta v zákoně a miliardy se sypou ještě víc
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

"Úplně nepovšimnuto ale zůstalo, že si Babiš do zákona o spotřební dani z biopaliv přidal jako přílepek novelu zákona o ochraně ovzduší, která přímo zvyšuje povinné procento přimíchávaných biopaliv. Tím rozšiřuje trh jejich výrobcům. Více než polovinu toho trhu ovládají firmy ze skupiny Agrofert Andreje Babiše," píše server.

Zákon stanoví, že 4,1 procenta z objemu benzínu, který obchodník prodá, musí tvořit biopalivo. U nafty je to 6 procent. Vedle toho ale existují i paliva s vyšším obsahem biopaliv, či dokonce čistá biopaliva, která jsou osvobozena od spotřební daně. Tím se vyplatí koncovým prodejcům a víc ji na trhu nakupují. Velkou část trhu přitom ovládají firmy Andreje Babiše, takže pumpaři nakupují i svého ministra financí.

"Dnes leží jako tisk číslo 418 v Poslanecké sněmovně. V něm se šance započíst si do celkové kvóty daňově zvýhodněná biopaliva snižuje o 66 procent. Tím se byznys s biopalivy o zmíněné dvě třetiny rozšiřuje," upozorňuje server. Nemluvě o tom, že Ministerstvo financí připravilo zákon, který zakotvuje podporu biopaliv první generace až do roku 2020, ačkoli by mohla skončit v roce 2015. Tím by ale Babišovy firmy přišly o výhodný byznys, na což opakovaně upozornil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiš sice tvrdí, že zákon není jeho, ale dle ministra zemědělství Mariana Jurečky je pravda jinde. Babiš zákon připravil, ale pro střet zájmů ho později předal Jurečkovi.

ČSSD a KDU-ČSL se ale možná tentokrát postaví proti Babišovi. Zpravodajem zákona totiž předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) určil Babišova předchůdce v pozici ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten velmi pravděpodobně na rizika zákona upozorní. Otázkou je, jak se k tomu koalice postaví. Pokud Babišovi projde tohle, pak mu podle serveru projde už asi všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…