Ekoaktivisté donutili pojišťovnu pokleknout. Uhlí ne! Jinak...

02.05.2021 10:10 | Ze sítí

Ekologičtí extremisté z hnutí Extinction Rebellion, Rebelie proti vyhynutí, se tetelí nadšením nad svým vítězstvím u pojišťovny Allianz. Tuto pojišťovnu podle svých vlastních slov dotlačili k tomu, že dává ruce pryč od elektrárny v Počeradech. Teď je prý na čase vyvíjet nátlak i na další pojišťovnu – na Kooperativu. Před pár dny na sebe hnutí upozornilo kontroverzní akcí v Mladé Boleslavi. Hlavní roli tu sehrál aktivista „Alžbětko“, který se necítí být ani mužem, ani ženou.

Ekoaktivisté donutili pojišťovnu pokleknout. Uhlí ne! Jinak...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí
Čeští členové hnutí Extinction Rebellion, Rebelie proti vyhynutí, se radují. Oznámili totiž, že pojišťovna Allianz přestane po jejich nátlaku pojišťovat uhelné projekty v elektrárnách Počerady a Chvaletice, což považují za velký úspěch.

„Pojišťovna Allianz dnes oznámila, že od příštího roku přestane poskytovat pojištění elektrárnám Počerady a Chvaletice. Je to velký úspěch naší kampaně, protože právě k tomu jsme pojišťovnu Allianz vyzvali otevřeným dopisem,“ oznámili nadšení radikálové.

Vyvíjet podobný tlak podle jejich názoru rozhodně má smysl. Proto na Allianz tlačí dál a uložili pojišťovně další úkoly.

„Pokud chce Allianz skutečně chránit klima, musí navázat dalšími kroky. Konkrétně by měla:

1. Zavázat se, že s pojišťováním uhlí skončí do roku 2030.

2. Veřejně odmítnout pojišťování uhelných projektů firmy EPH uhlobarona Daniela Křetínského.

3. Omezit pojišťování plynových a ropných projektů,“ oznámili radikálové na sociální síti Facebook.

Teď chtějí k témuž dotlačit i pojišťovnu Kooperativu.

„Od příštího roku tak bude Počerady pojišťovat jen Kooperativa. Přišel čas, aby i tato pojišťovna dala ruce pryč od nejšpinavější uhelné elektrárny u nás,“ poslali vzkaz pojišťovně radikálové

Aktivisté se přitom ve své snaze neváhají dopouštět i kontroverzních činů. Aktivista Alžbětko si tento týden v Mladé Boleslavi klekl před autobus s transparentem s nápisem, že „je zděšeno“, kolik utrpení způsobuje klimatická krize. „Je zděšeno“ měl na kartonu od krabice napsáno záměrně, neboť se necítí být ani mužem, ani ženou.

Možná přitom nemyslel, či nemyslelo, na to, že klečí uprostřed silnice před autobusem, který jezdí na zemní plyn a je tak podstatně ekologičtější než jiné vozy. Zvlášť když rozhodně neveze jen jednoho nebo dva cestující.

Rebelové jásají

Někteří klimatičtí aktivisté již delší dobu vydírají banky, aby přestaly poskytovat služby svým klientům, které aktivisté označí za nevhodné. Nátlak na banky je v zahraničí stále rozšířenější a protesty již například dovedly třetí největší českou banku ČSOB, již vlastní belgická KBC, k rozhodnutí přestat financovat uhelné odvětví a energetiku.

Aktivistické hnutí varující před vyhynutím lidstva, s názvem Extinction Rebellion, známé pro své akce zahrnující například blokaci dopravy (včetně té veřejné), dnes opět vyrazilo před banky, tentokrát ale navíc přibylo přelepování bankomatů.

„NEPOUŽÍVAT!“ dočetli se lidé na rudých nálepkách na bankomatech, které aktivisté polepili. Pod upozorněním stojí vysvětlivka, že lidé nemají vybírat své peníze, jelikož bankomat dané banky „podporuje těžbu uhlí a aktivně tak přispívá k prohlubování klimatické krize“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…