Ekoblbci Matěje Stropnického. Aktivisté zbourají prosperující prasečák a nechají místo něj prázdný prostor, nechápe prezident Zeman

29.06.2017 21:34

Prezident Miloš Zeman vystoupil naposledy v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Po dnešku přijde letní přestávka a prezident se na televizní obrazovky vrátí zase v srpnu. Ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup na úvod rozhovoru poznamenal, že v Česku nenajdeme silnějšího politického hráče, než je prezident Zeman.

Ekoblbci Matěje Stropnického. Aktivisté zbourají prosperující prasečák a nechají místo něj prázdný prostor, nechápe prezident Zeman
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Nestačím se divit, když si čtu, že je prezident mimo formu. Já si to nemyslím. O náš pořad je velký zájem. O náš pořad se zajímá 80 zpravodajských serverů, včetně prestižního serveru Politico. ... Pořád totiž platí, že v České republice není silnější politický hráč, než je prezident Zeman,“ vyjádřil svůj názor Jaromír Soukup. „Každé vaše slovo je poměrně bedlivě vnímáno a vyvolává velké reakce,“ oznámil Zemanovi ředitel.

Prezident hned na úvod prozradil, že za 25 let v politice procestoval celou řadu zemí a není žádný nacionalista a kdyby žil v zemi, kde většinu krajiny tvoří pouště, rozhodně by netvrdil, že je to nejhezčí země na světě.  

„S odpovědností těch 25 let mohu říci, že žijeme v nejkrásnější zemi na světě a že bychom si toho měli vážit mnohem více, než si vážíme,“ apeloval na diváky prezident. Když sedí ve vrtulníku, rád se prý kochá magickou krásou své vlasti. Právě kvůli této magické kráse žádá všechny občany České republiky, aby jeli na dovolenou doma, ať neodjíždějí nikam do zahraničí. „Diváci by si měli uvědomit, že ta hrdost je také hrdostí na dílo našich předků. Když letíte nad městy, nad hrady, tak to jsou divy, které vytvořili naši předci,“ doplnil Zeman.

Zeman citoval Havla

Posléze zdůraznil, že nebude jen kladečem věnců což je role, kterou odmítl už Václav Havel. „A já si ho za to vážím. ... A tohle je taky výrok Václava Havla, že prezident není automat na podpisy. Já přitom vím, že by mě v této pro mě pohodlné roli mnozí lidé rádi viděli,“ prohlásil prezident s tím, že jim sice nevyhoví a bude se vyjadřovat k tomu, co se děje, ale současně hodlá být prvním úředníkem státu, jakým se snažil být už císař František Josef I.  

Pár slov padlo i k nedávné návštěvě prezidenta u britské královny Alžběty II. „Naše média, protože je to pro ně příliš náročné, tak královna je krásné téma, ale moje setkání s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, který možná bude příštím premiérem, bylo mnohem pragmatičtější,“ prozradil prezident. S Johnsonem řešili případ Čecha zabitého ve Velké Británii. Prezident nechápe, jak mohl být útočník, který Čecha usmrtil, osvobozen.

Před kamerami také prezident zopakoval, že v budoucnu by Českou republiku viděl jako švédský sociální stát, kde sice lidé platí relativně vysoké daně, ale ty se nerozkrádají a jsou využívány k tomu, k čemu být využívány mají.  

A kdyby náhodou lidé v létě neměli co číst, měli by si přečíst Konec dějin Francise Fukuyamy a Střet civilizací Samuela Huntingtona. Oba to jsou autoři velmi kontroverzních knih a každý ukazuje nějakou předpověď budoucnosti. Čas ukázal, že pravdu měl Huntington se Střetem civilizací. Podle prezidenta se stačí podívat na necivilizovaný Islámský stát.

V druhé polovině pořadu se prezident vyjadřoval také k vepřínu v Letech u Písku, který stojí na místě bývalého pracovního tábora z dob druhé světové války, kam byli posíláni především Romové.

„Jako premiér jsem odmítl zrušit ten prasečák, protože tehdy by to daňové poplatníky stálo 400 milionů korun. Dneska už by to mohla být i miliarda. Jsem pro to, aby byl na místě bývalého nacistického tábora pomník a ten už tam je. Nejsem si jist, jestli ho tam nechala instalovat už moje vláda. Ale jsem proti tomu, aby se odstraňovat ten prasečák. To je prosperující firma. A víte, co by tam bylo místo něho? Prázdná plocha,“ kroutil hlavou prezident s tím, že v tom nevidí smysl.

Nikoli poprvé si také prezident rýpl do ekologických aktivistů. V deníku Blesk prý dokonce viděl označení „ekoblbci“. „Já jsem si říkal, proboha, kdybych tenhle výraz použil já, tak zase bude oheň na střeše,“ prohlásil prezident. Tihle „ekoblbci“ prý ukazují, že Zelení v čele s Matějem Stropnickým nedokážou upoutat pozornost ničím jiným.

Prezident Zeman se vyjádřil i k návštěvě rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena v Česku. „Setkání bylo přátelské a věcné a myslím, že jsme si rozuměli více, než jsem sám očekával,“ prozradil Miloš Zeman. Alexander Van der Bellen v minulosti předsedal rakouské Straně zelených a podle Zemana je to politik tolerantnější a inteligentnější než většina českých Zelených.

Pár slov padlo i k tzv. bohumínskému usnesení, které zapovídá sociálním demokratům na vládní úrovni spolupráci s komunisty. Zeman má toto usnesení za přežité. Jednalo se o něm prý v době, kdy byla ČSSD slabší než komunisté a hrozilo, že komunisté sociální demokraty pohltí. To se ovšem nestalo a z tohoto pohledu je už bohumínské usnesení zastaralé, soudí prezident.

Podle průzkumů se prý česká společnost chová jako hysterická žena

V pořadu také opakoval, že jako úřadující prezident nepovede žádnou předvolební kampaň, protože voliči mají hodnotit jeho práci. Mnoho si proto nedělá z toho, že sázkové kanceláře pomalu přehodnocují šance kandidátů a tvrdí, že by se příštím prezidentem mohl stát profesor Jiří Drahoš. Soukup pro to má vysvětlení. Mohlo to prý být zaplacené.

„Podle všeho má velmi schopný tým, protože stačilo vsadit několik seti tisíc korun a sázkaři prostě museli upravit kurz,“ podotkl Soukup.

Těžkou hlavu nemá ani z předvolebních průzkumů. Kdyby je měl brát úplně vážně, zdálo by se mu prý, že se česká společnost chová jako hysterická žena „V tomto případě se veřejnost chová jako hysterická žna, která má každý den jinou náladu.“ Zeman českou společnost hodnotil jinak. Domnívá se, že česká společnost je poměrně stálá.

To ovšem nic nemění na tom, že průzkumy ukazují určité trendy, o nichž Zeman soudí, že stojí za sledování. Ukazují prý např., že předvolební koalice lidovců se Starosty a nezávislými nemá moc šancí na úspěch, takže prezident straně KDU-ČSL doporučuje, aby se zachránila a šla do voleb sama bez Starostů. Jinak lidovcům znovu hrozí, že se nedostanou do Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…