Ekologové uvítali dohodu EU o uhlíkové neutralitě do roku 2050

14.12.2019 11:40

Ekologové uvítali dohodu členských států Evropské unie o záměru dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Zároveň vyzvali k rychlým činům a ambicióznějším cílům při ochraně klimatu. Uvedli to v tiskové zprávě. Premiér Andrej Babiš (ANO) v noci po jednání v Bruselu uvedl, že se Česká republika mohla k ambici přihlásit, protože se do závěrů zasedání Evropské rady podařilo prosadit zmínku o jaderné energii. Společné prohlášení lídrů EU ale neobsahuje slova o podpoře jádra, pouze formulaci, že některé členské země řadí tento zdroj do svých „energetických mixů“.

Ekologové uvítali dohodu EU o uhlíkové neutralitě do roku 2050
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ekologičtí aktivisté z hnutí Extinction Rebellion.

Anketa

Vítáte vítězství Borise Johnsona v britských volbách ?

86%
7%
hlasovalo: 19106 lidí
Uhlíková neutralita znamená, že každá země zneutralizuje tolik emisí, kolik vyprodukuje. Plán na uhlíkovou neutralitu EU v polovině století Česko společně hlavně s Polskem zablokovalo už letos v červnu. Jedinou zemí, která se tentokrát k cíli nepřihlásila, bylo právě Polsko. Dohodu Unie ale nevetovalo. Získalo výjimku, o které bude Evropská rada jednat znovu v červnu příštího roku.

„Cíl uhlíkové neutrality je výhodný hlavně pro Čechy a Češky. Právě my potřebujeme vyčistit vzduch od zplodin ze spalování fosilních paliv, rozhýbat rozvoj čistých domácích obnovitelných zdrojů a vrátit život do naší krajiny. Je dobře, že jej premiér Babiš nakonec nezablokoval. Nyní musí začít makat na ochraně klimatu i doma. Promrhat peníze za jaderný sen by byla chyba. V první řadě je potřeba zvýšit cíl pro rozvoj obnovitelných zdrojů do roku 2030, který má vláda co nevidět poslat do Bruselu a je stále daleko za našimi možnostmi,“ uvedla ředitelka Hnutí Duha Anna Kárníková.

„Začít pracovat na dosažení této vize je potřeba hned teď. Prvním krokem by mělo být navýšení cíle pro snížení emisí pro rok 2030 ze současných 40 na 65 procent,“ poznamenala Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku. „Smělá, ale nezbytná vize byla schválena. Teď bude zapotřebí rychle pracovat na opatřeních, která emise skutečně sníží. V České republice jde v první řadě o rychlou náhradu spalování uhlí za obnovitelné zdroje energie, hodně práce nás také čeká v dopravě,“ uvedl Edvard Sequens, energetický konzultant ze sdružení Calla.

Jan Freidinger z Greenpeace dohodu vítá, ale aby svět naplnil cíle Pařížské dohody, musejí podle něj dosáhnout uhlíkové neutrality všechny státy EU včetně Polska pokud možno do roku 2040. „Musejí také výrazně snížit emise skleníkových plynů do roku 2030, alespoň o 65 procent oproti roku 1990,“ zmínil. V období 1990 až 2017 v ČR celkově poklesly emise skleníkových plynů o 35,1 procenta.

„Je velmi důležité, že už Česko nebude v rámci EU v pozici černé ovce, která otevřeně hazarduje s budoucností nás všech. Jde však pouze o formální rozhodnutí. Důležité budou především konkrétní činy, které musejí přijít velice rychle. Cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050 nesmí zůstat jen na papíře. Emise musíme začít snižovat okamžitě a v tom nám mohou pomoci pouze obnovitelné zdroje, nikoliv nové jaderné bloky,“ řekla Michaela Pixová z Klimatické koalice.

Proti rozhodnutí Polska nepřipojit se k rozhodnutí ostatních zemí dnes před polským velvyslanectvím protestovalo 30 ekologických aktivistů. Poklidná akce začala ve 13:00. Lidé stáli před budovou s transparenty, na kterých bylo například „Konec doby uhlené“ či „Přestaňte ničit naši budoucnost. Chraňte klima.“ Rozešli se zhruba po 15 minutách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…